Jeannette Rijks, specialist eenzaamheid

hulp bij eenzaamheid

Jeannette Rijks

Jeannette Rijks (1953)

In 2000 begon ik mijn zoektocht naar hulp bij eenzaamheid. Voor mijn tante. In mijn bagage een studie Psychologie (Leiden, RUL) en mijn werk als uitgever post-doc Sociale Wetenschappen (Swets & Zeitlinger). Na een literatuuronderzoek ontwikkelde ik een eigen theorie. Ik noemde het ‘patroontheorie’.

In het kort:

Alles wat wij ervaren, maar ook alles wat wij doen en denken, doen wij in patronen. Zo zijn wij ook verbonden met onze omgeving, met andere mensen, door middel van vaste patronen. Op het moment dat onze patronen van verbinding worden vestoord, voelt dat onveilig, bedreigend, onvoorspelbaar. Dat voelt als eenzaamheid. We zullen daardoor de neiging hebben onze oude patronen te herstellen of nieuwe patronen te vormen, al naar gelang onze persoonlijke behoefte. Lukt dat niet, dan bestaat de kans dat we ons eenzaam blijven voelen. Chronisch eenzaam.

Chronische eenzaamheid verandert mensen. Hersenstructuren zijn veranderd, de oxytocineproductie kan zijn aangetast, waardoor je het niet prettig vindt om met mensen om te gaan en het sociaal functioneren is bemoeilijkt door onjuist interpreteren van sociale signalen. Voor chronisch eenzame mensen is het daardoor erg moeilijk verbinding met anderen te maken, al willen ze nog zo graag. Die problemen moeten eerst opgelost, voor je mensen met elkaar in contact brengt.

Voordat je het eigenlijke probleem (te weinig verbinding met anderen) kunt oplossen, moet er dus wat anders gebeuren. Onder begeleiding nieuwe en andere hersenactiviteit ontplooien, positieve ervaringen opdoen en gestructureerd werken aan het vormen van een veilig patroon in het leven, het moet allemaal vooraf gaan aan het op eigen kracht weer in contact komen met anderen. Daarvoor heb ik wetenschappelijk werk vertaald naar een praktische aanpak van eenzaamheid die echt werkt. 

In 2004 heb ik de cursus Creatief Leven ontwikkeld, een stap-voor-stap programma om greep te krijgen op eenzaamheid. De juiste keuzes maken, die passen bij jou als mens, en bij jou als individu, daarmee geef je je eigen leven vorm. Je leeft creatief. In 2006 volgde LEEF!, een preventieve aanpak van eenzaamheid.

Mijn aanpak is eclectisch. Het is een methodiek is die de structuur biedt waarKvEkleinbinnen bewezen effectieve methoden uit onder meer positieve psychologie, cognitieve gedragswetenschap, verandermanagement en marketing zijn verwerkt in een oplossingsgericht kader.

In 2008 verscheen het boek “De kracht van eenzaamheid”. Een recensent zei: ‘… met recht een brug tussen praktijk en wetenschap. Een zeer aangenaam boek om te lezen terwijl het onderwerp niet gemakkelijk is’.

Sinds ik in 2000 voor mijn tante op zoek ging is er veel gebeurd. Voor haar hoeft het niet meer. Ze is overleden. Ik werk nu voor alle mensen die op zoek zijn naar goede hulp bij eenzaamheid.

Coaches, counselors, therapeuten en andere professionals die mensen begeleiden kunnen bij Faktor5, mijn bedrijf, zich specialiseren in het onderwerp eenzaamheid. Ik wil ervoor zorgen dat meer mensen goed opgeleid en deskundig kunnen helpen.

Knipsel Faktor5 opleiding deskundige hulp eenzaamheidKnipsel CRKBO geregistreede instelling

Jeannette

2 reacties op Jeannette Rijks, specialist eenzaamheid

 1. Peter Rensch zegt:

  Hoi Jeanette,
  Ik was zojuist (30-12-2021; 05:00 tot 06:00 uur) getuige van je bezoekje aan Ruben’s Gaan!
  Bijzonder Jeanette! Ik had niet gedacht dat ik dit ooit op de radio, zo euhr spontaan tegen het lijf zou lopen.
  Hier mijn reactie (kort, want tekst en uitleg zouden hier niet op haar plek zijn):
  https://www.google.com/search?q=rssb+%22pain+of+separation%22

  Een Fijne Jaarwisseling!
  Hartelijke Groet,
  Peter Rensch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.