Het is toch logisch dat ik eenzaam ben

Dat zei ze.

Met een blik waarin berusting, een vraag om hulp, woede en verdriet om voorrang vochten. Maar toch, ze zat niet voor niets bij mij. Ze zocht naar hulp omdat die eenzaamheid wel heel erg zwaar was.

Dat het logisch was, ja, daar kan ik wel in komen. Haar man was nog geen jaar geleden overleden en haar dochter, die altijd in de buurt had gewoond, was vorige maand verhuisd naar een andere stad. Verdriet, rouw, afscheid en eenzaamheid, soms is er geen ontkomen aan. Je kunt het niet overslaan, al zou je nog zo graag willen.

Dat betekent niet dat je er dan maar aan moet wennen. Er komt een tijd dat je weer een vonkje energie hebt. Dat je het weer nodig hebt om met andere mensen om te gaan, al is het thuiskomen nog steeds pijnlijk. Deze mevrouw was er aan de ene kant heel erg aan toe. Anders was ze niet bij me gekomen.

Aan de andere kant…

Ieder mens heeft een eigen manier om met verdriet en afscheid om te gaan. En het ene afscheid is het andere niet. Je kunt daarom ook niet zonder meer zeggen dat iemand ‘er aan toe is’ om een volgende stap te zetten. De een is na vier maanden toe aan een nieuwe relatie, de ander blijft heel lang teren op de herinnering. De een vindt het niet loyaal om na het overlijden van de partner ooit aan een andere relatie te beginnen, een ander weet dat de overleden partner juist je geluk zou wensen.

Toekomst

Een manier om eenzaamheid aan te pakken begint bij het inventariseren van je leven. Hoe ziet het er uit en wat zou je wensen. In een zoektocht die je niet in je eentje hoeft te ondernemen gaan we samen in kaart brengen wat je zou wensen en hoe je dat kunt bereiken. Zo kom je al doende tot een plan. Dat kan in de richting zijn van een nieuwe relatie, maar dat hoeft helemaal niet. Juist uitvinden wat bij je past is zo goed. Zeker als je je door alle toestanden helemaal uit balans voelt is zo’n zoekproces prachtig: het geeft steun en helderheid.

Eenzaamheid is een signaal dat je niet moet negeren. Als je niet weet hoe je het moet oplossen is het heel slim om daar hulp bij te zoeken. Ook als je denkt dat het logisch is dat je je eenzaam voelt.

Ze nam een moedige beslissing. We gingen samen op zoek.

 

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.