Eenzaamheid: wat je niet ziet, bestaat niet

Soms denken we dat we heel wat weten. En inderdaad, denk aan technologie en het lijkt of we heel wat mans zijn. Maar over ons eten en wat dat met ons doet zijn we nog behoorlijk in het duister aan het tasten. Daarom kunnen zo ongelofelijk veel mensen hun ei kwijt over voeding. Over wat gezond is en slim om te eten. Maar feitelijk weten we er nog maar een piepklein beetje van.

Gaat het om eenzaamheid, of hoe we verbonden zijn met elkaar, dan is het alsof we in een soort donkere kamer geblinddoekt proberen te vinden waar de uitgang is.  We weten er bitter weinig van. We weten goed beschouwd vrijwel niks over wat het met mensen doet om elkaar kwijt te raken. Of om samen te werken. Of hoe je het best een partner vindt.

blind-leading-blind

Deze mooie illustratie van Frits Ahlefeld toont hoe blinde mensen andere blinde mensen leiden.

Of, om het simpel te zeggen: we rotzooien maar wat aan.

Als je het probleem niet ziet, ga je het ook niet oplossen. Maar eenzaamheid raakt jong en oud en verlamt de maatschappij. Tijd dus om ons echt te verdiepen in wat maakt dat we goede relaties hebben. En hoe je die dan in stand houdt. Dat het geen enkele zin heeft om mensen eenvoudigweg met elkaar in contact te brengen, dat weten we al heel lang uit onderzoek. Laten we daar alsjeblieft mee stoppen.

Apps om met anderen in contact te komen zijn prachtig, voor als je goed in je vel zit. Maar heb je last van eenzaamheid, of was je vroeger al een eenzaam kind, dan is zo’n app niet alleen zinloos, het maakt dat je je nog ellendiger voelt. Omdat het niet helpt. Dus, wil je anderen helpen bij eenzaamheid, of zoek je zelf een oplossing: laat je informeren. Door een Specialist Eenzaamheid bijvoorbeeld.

Je vindt ze hier.

En hier, op Facebook

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s