Wat moet ik met mijn eenzame schoonmoeder aan?

eenzame schoonmoederEen van de vaker voorkomende vragen is deze:

Mijn schoonmoeder is een lieve vrouw, maar sinds haar man drie jaar geleden is overleden vraagt ze wel erg veel aandacht van ons. Ze belt ons elke dag wel een paar keer op en staat regelmatig onuitgenodigd op de stoep. Wij hebben in ons drukke leven geen tijd om ieder moment voor haar klaar te staan. En eerlijk gezegd, zo leuk is ze nou ook weer niet. Hoe maak ik haar zachtjes duidelijk dat het wel wat minder kan?”

Jij accepteert

Je vermoedt nu dat schoonmoeder zich eenzaam voelt,  maar of ze dat zelf ook zo ervaart is nog maar de vraag. Ze heeft tenslotte een fijne zoon en schoondochter waar ze een beroep op kan doen?! Als je dat gedrag accepteert, heeft ze geen reden om die eenzaamheid aan te pakken.

Laat je niet uitspelen tegen elkaar

Je zult je schoonmoeder moeten vertellen dat je deze situatie niet meer wilt. Dat doe je het best als je man en jij dat samen doen. De zg. sandwich manier is het slimst: eerst een laagje met positief nieuws, dan je boodschap, en dan weer een positieve afsluiter, een sandwich dus.

De sandwich

Bijvoorbeeld: ‘we vinden het fijn dat we zo’n goede band met elkaar hebben. Maar we vinden dat je te vaak belt en te vaak op bezoek komt, we voelen ons daar niet prettig bij. Als je het gevoel hebt dat je te veel alleen of eenzaam bent, willen we je graag helpen om daar hulp bij te zoeken. In elk geval willen we dat je weet dat je in tijd van nood altijd bij ons terecht kunt, want we houden van je.’

Brrr…

Je doet haar en jezelf er geen plezier mee de situatie zo te laten voortduren. De opgebouwde ergernis zal anders je relatie slopen. Hoe eerder je dus dit onderwerp aansnijdt, des te groter de kans dat de verhouding beter wordt. Maar ik snap dat het niet eenvoudig lijkt. Ik wens je sterkte en succes.
Jeannette

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s