90% van het probleem van eenzaamheid zit hier

Het grijze monster

Gerontologen, welzijnswerkers, regeerders, ze zijn het over één ding eens: er komt een grijze golf aan. Als je dan ook nog denkt dat oud en eenzaam bij elkaar hoort, doemt er een afschuwelijk scenario op: een maatschappij met eenzame ouderen, waarvan er steeds meer gevonden worden nadat ze maanden dood en vergeten in hun huis hebben gelegen.

De bevolkingspiramide van vandaag laat dit beeld zien:

Knipsel bevolkingspiramide 2018Is die grijze golf er al?

Je ziet dat het aandeel mensen van boven de 75 jaar nog geen tien procent van de bevolking vormt. Aangezien eenzaamheid door de hele bevolking voorkomt, van oud tot jong en van arm tot rijk, snap je dat 90% van het probleem niet wordt aangeraakt als je ervoor kiest je hulp en steun alleen op ouderen te richten.

Maar over tien jaar dan? Dan is die grijze golf er toch?

Kijk

Knipsel bevolkingspiramide 2028 (bron CBS)Dit is de situatie over tien jaar. Nog steeds is verreweg het grootste deel van de bevolking geen 75.

Ja maar, over twintig jaar dan?

Kijk

Knipsel bevolkingspiramide 2038 (bron CBS)

Moet ik het spellen? Ook over twintig jaar is het grootste deel van de mensen die zich erg eenzaam voelen, nog lang geen 75 jaar.

Wat denk je, wordt het niet eens tijd dat we eenzaamheid serieus nemen? Eenzaamheid is normaal, voor elke leeftijd. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Dat is altijd al zo geweest, in alle culturen en in alle tijden. Wat er wel nieuw is?

De tijdgeest

We beginnen te snappen dat eenzaamheid dan wel normaal is, maar dat het een seintje is om in actie te komen. Dat het ook iets is waar we wat aan kunnen doen door competenties te leren. Net zoals we als samenleving ooit leerden hygiëne toe te passen, waardoor we met zijn alleen veel gezonder werden, wordt het nu tijd dat we leren hoe we beter met elkaar kunnen omgaan.

We passeren wereldwijd het punt waarop we alleen naar materiële verbetering streven. We gaan snappen dat we boven alles wezens zijn die samen met anderen leven. En dat we gelukkiger zijn naarmate we daar beter in worden. We beginnen te beseffen dat dat vraagt om vaardigheden die we nog niet onder de knie hebben.

Eenzaamheid los je niet op voor een ander. Eenzaamheid kun je alleen zelf oplossen. Als je weet hoe. Een beetje hulp van de overheid kan geen kwaad. Het is fijn als de overheid dan ook aandacht geeft aan de 90% van de bevolking die het nu zelf maar uit moet zoeken.

Een probleem oplossen begint met kennis verzamelen. Faktor5 heeft die kennis in huis. Wil je dus snel op de hoogte zijn en state-of-the-art eenzaamheid aanpakken? Kom naar Faktor5.

Jeannette Rijks

Coach Jeannette Specialist Eenzaamheid

 

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s