Hoe zou jij het vinden als je probleemloos wist wat je moest doen bij eenzaameid?

Als het je vader aangaat. Of je kind. Je broer of jezelf.

Veel mensen erkennen dat eenzaamheid een groot probleem is. Steeds meer wordt het taboe minder. Steeds meer durven mensen te zeggen dat ze zich te vaak eenzaam voelen. Dat ze meer vrienden wensen. Dat ze hun vrienden vaker willen zien. Maar ook zeggen ze geen idee te hebben hoe je dat aanpakt.

Ik wil wedden dat jij graag wilt weten hoe je eenzaamheid kunt voorkomen. Dan moet ik je teleurstellen. Eenzaamheid hoort erbij. Wie relaties heeft, heeft ook te maken met relaties die ophouden. Elkaar een tijdje niet zien. Of helemaal nooit meer. Dat geeft eenzaamheid, daar helpt geen lieve vader of moeder aan.

Er in blijven hangen, je eenzaam blijven voelen, dat is echt erg. Dat wil je niet. Maar soms gebeurt het ongemerkt.

Ik geef je een paar tips

Als er veranderingen zijn in je leven, of dat nou gaat om leuke dingen of nare, dan zul je merken dat de relaties met mensen om je heen ook veranderen. Voorbeeld: Je bent tien en je moeder gaat samenwonen met haar nieuwe vriend. Je ziet je moeder niet meer zo vaak alleen. Dat is een veranderde relatie. Die man woont in jouw huis. Dat is een veranderde relatie. Je oma komt niet meer bij jullie thuis. Die relatie verandert. Je broertje vindt die nieuwe man in huis cool. Jij niet. De relatie met je broertje verandert. De buurvrouw heeft een bloedhekel aan de nieuwe vriend van je moeder. De relatie met de buurvrouw verandert. Snap je? Zodra relaties veranderen, en dat doen ze steeds, kan dat voelen als een verlies. Dat is niet erg. Je kan best wat hebben. Maar er kan een punt komen waarop je het gevoel hebt dat je te kort komt. Dat voelt als eenzaamheid.

Tip 1. Weet dat eenzaamheid erbij hoort en dat het normaal is

Dan voelt het al minder erg.

Maar daarmee is het natuurlijk nog niet opgelost. Alleen wordt het nu lastig. Want na tip één komt eigenlijk geen tip twee. Omdat ieder mens andere behoeftes heeft. Omdat je iets anders nodig hebt als je 4 bent dan wanneer je 84 bent. Omdat je andere dingen kunt als je in een rolstoel zit dan wanneer je tien bent en een racefiets hebt. Omdat je soms in een berg verdriet zit waar je eerst doorheen moet, voordat je ook maar kunt piekeren over een nieuwe relatie. Als je dat al ooit weer wilt. Omdat het anders is als je bulkt van het zelfvertrouwen, maar je toch eenzaam voelt ondanks je 136 vrienden, dan wanneer je een verlegen meisje bent van dertien jaar. Vooruit dan, toch nog een tip.

Tip 2. Praat erover met de persoon die je het meest vertrouwt

Gooi het open. Als je jezelf hoort praten kom je verrassend vaak tot een goed voornemen om er wat aan te doen. En zo niet, dan kan de ander je hopelijk helpen om een stap in de goede richting te doen. OK. Nu ik toch bezig ben, dan ook een laatste tip.

Tip 4. Als eenzaamheid langer duurt dan een jaar

of je hebt er al je hele leven last van, dan is het tijd voor goede, deskundige hulp. Laat je niet verleiden de raad op te volgen om eens fijn onder de mensen te komen, want daar ga je jouw oplossing niet vinden. Zoek goede hulp, jouw leven is het waard.

Ik begon mijn verhaal met de vraag hoe jij het zou vinden als je probleemloos wist wat je moest doen bij eenzaamheid. Ik zou willen dat iedereen dat weet en kan. Dat we kinderen leren om te gaan met eenzaamheid, zoals we ze ook leren om te gaan met honger en dorst. Als volwassenen weet je best dat je lichaam meer heeft aan water dan aan wodka. Dat je gezonder wordt van een omelet dan van een suikerklont.

In real life

Zo moeten we ook weten dat je beter een vriend in het echt kunt hebben dan een facebookvriend aan het andere eind van de wereld. Want uiteindelijk gaat het erom dat je er bent voor elkaar. Of dat nu in een intieme relatie is, een vriendschap of als deel van de maatschappij. Dat vraagt nabijheid, inzet, geven om elkaar. Zo moeten we ook beter leren hoe we dat voor elkaar krijgen. Hoe je vrienden maakt en houdt.

Het belangrijkste is dat we weten te voorkomen dat we in eenzaamheid blijven hangen. Want dan redden we het niet meer zonder hulp. Maar als het je toch overkomt, is hier hulp. In een programma van acht weken. Simpel. Nou ja, het was niet simpel om te maken, maar voor jou is het best makkelijk te doen. Dus als jij wilt weten hoe je van die eenzaamheid af komt, dan is dit een programma voor jou.

En als je je zorgen maakt om een ander, dan weet je: praat erover. Eenzaamheid aanpakken is makkelijker dan je denkt. De stappen er naar toe, die zijn vaak het lastigst…

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Inspiratie, zelfhulp en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s