Heb je therapie nodig bij eenzaamheid?

Wie een verstopte gootsteen heeft laat over het algemeen niet meteen de weg langs het huis opbreken. Doorspelen met soda wil ook nog wel eens helpen. In zijn algemeenheid is het bij de meeste problemen niet verstandig om meteen naar het zwaarste middel te grijpen. Moet je bij eenzaamheid in therapie? Is therapie nodig?

Soms wel – meestal niet

Soms zal het verstandig zijn naar een psycholoog of psychiater te gaan, vaak is het niet nodig. Maar ja, wanneer is ‘soms’… Het lastige is dat je wel behoorlijk verstand van eenzaamheid moet hebben om te bepalen wat voor wie een slimme keus is. Vraag informatie aan een specialist eenzaamheid. Vaak is een eerste (telefoon) gesprek gratis.

Welke therapie werkt?

Van één soort therapie is aangetoond dat het werkzaam kan zijn bij eenzaamheid. Dat is cognitieve gedragstherapie. Daarbij is het contact tussen jou en je therapeut van doorslaggevend belang. Het is daarbij natuurlijk niet de bedoeling dat de therapeut voor de cliënt de oplossing van de eenzaamheid wordt. Soms is het nodig dat iemand extra hulp krijgt, in de vorm van bijvoorbeeld verwerking van trauma.

Afhankelijk van de cliënt

Voor het oplossen van vroeg trauma is EMDR een aantoonbaar werkzame aanpak. Het is snel, je hoeft niet je hele oude ellende opnieuw door te maken, en als je de remmende herinnering hebt opgeruimd kun je vlot van start met een programma dat iemand werkelijk helpt van die eenzaamheid af te komen. Soms is hypnotherapie een goede aanpak. Lichaamsgerichte therapie die kan werken bij trauma is bijvoorbeeld haptotherapie.

Als je geen therapie wilt…

Is er gelukkig steeds meer te kiezen. Goed opgeleide mensen helpen je bij het doorlopen van een programma van een paar maanden, waarin je weer goed in je vel komt te zitten en zelf je eenzaamheid aanpakt. Nu én later. Zodat je net alleen met een hulpverlener, maar voortaan zelf je leven richting geeft. Adressen vind je hier.

Wat in welk geval de beste keus is, wordt een groot deel bepaald door de ‘klik’ van de hulpverlener met de cliënt. Kom op voor jezelf. Kijk op Eenzaamheid Informatie Centrum.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in hulp bij eenzaamheid, therapie, Tips tegen eenzaamheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s