Hoe manipuleer ik een eenzame…

Wie zich langer eenzaam voelt is daardoor niet meer goed in staat om te gaan met emoties. Huizenhoog juichend en diep bedroefd, je weet soms niet meer wat je met jezelf aan moet.

Daarnaast zorgt eenzaamheid ervoor dat je niet meer goed in staat bent in te schatten wat de gezichtsuitdrukkingen van mensen betekenen.

Het gebrek aan zelfregulatie dat eenzaamheid met zich meebrengt, gecombineerd met een verstoord beeld van de sociale omgeving, maakt het moeilijk om een ander perspectief te accepteren. Daardoor worden we minder goed in staat om de bedoelingen van andere mensen in te schatten, waardoor we sociaal onhandig worden.

Ook kan het ons kwetsbaar maken voor manipulatie. Andere mensen zijn uitstekend in staat zijn hun verkeerde motieven voor mensen met chronische eenzaamheid te verbergen. Tegelijkertijd zorgt de angst voor dit soort manipulatie dat mensen die zich eenzaam voelen eerder kwade bedoelingen verwachten. En soms gaat het zelfs zo ver dat deze angst tot agressie uitgroeit.

Een andere vorm van ermee omgaan is, dat iemand haar uiterste best doet om het anderen naar de zin te maken, op het extreme af.  Weer een andere reactie is het  terugtrekken in een slachtofferrol.

Het ironische is dat al dit soort gedrag, aangemoedigd door gevoelens van angst en bedreiging, vaak precies de afwijzing uitlokt waar we het meest bang voor zijn. Nog erger misschien zelfs is dat na verloop van tijd de kwetsbaarheid die samengaat met eenzaamheid ons nog ontevredener maakt met onze bestaande sociale connecties en ons nog meer op onze hoede doet zijn voor de verbinding met andere mensen. Angst regeert.

Het is een valkuil van de eerste orde, eenzaamheid. Schoolvoorbeeld van een vicieuze cirkel.

Juist de gedragingen van mensen met eenzaamheid laten zich mooi manipuleren door handige jongens (en meisjes!). Want niet alleen seks verkoopt. Angst verkoopt ook.

Voel je je langer eenzaam, zoek dan goede, deskundige hulp en kom op voor jezelf.

Jeannette Rijks

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid, marketing en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s