Social media en eenzaamheid

Maken social media eenzaam?

‘Ze zitten ook maar steeds achter die tablets, vind je het gek dat ze zo eenzaam zijn?’

‘Wij leren ouderen gebruik maken van de tablet, zo onderhouden ze hun contacten makkelijker.’

Kan het allebei waar zijn? Dat je én eenzamer kan worden én minder eenzaam door het gebruik van de tablet? Of is het nog ingewikkelder?

Nieuw, nieuw…

Toen de telefoon werd geïntroduceerd warren er bezorgde zielen die voorspelden dat het hele sociale leven naar de vellen zou gaan. Het was onpersoonlijk, je kon elkaar niet zien, je zou maar in je luie stoel blijven zitten in plaats van elkaar op te zoeken. En ja, dat gebeurde inderdaad. Maar wat er ook gebeurde is dat mensen die elkaar niet konden bezoeken op deze manier veel eenvoudiger en persoonlijker met elkaar in contact bleven dan vroeger, toen ze wekelijks brieven schreven. Voor wie analfabeet was en ver bij familie vandaan woonde ging er helemaal een wereld open.

Met Facbook, wat je er verder ook van kunt vinden, is het eenvoudig mee te leven met het dagelijks leven van familie en vrienden. Mits zij er ook op zitten en ook ongeveer even vaak dingen op posten. Hier geldt net als in het echte leven: het is geven en nemen. Daar moet wel een beetje een evenwicht in zitten, anders raak je elkaar kwijt. Je kunt ongemerkt iemand voor het hoofd stoten door wat je erop zet, of door wat je juist niet deelt. Daarin hebben we nog het een en ander te leren. De omgangsregels op het internet zijn anders dan in het echte leven en voor een deel gaat dat leren met horten en stoten.

Lastiger is het als een deel van je vrienden wel van een bepaald platform gebruik maken en een deel niet. Heb jij geen zin in oeverloos appjes bekijken, dan hoor je er niet bij. Dit soort regels geldt ‘in het echt’ ook. Als zij elke week naar de kroeg gaan en jij blijft liever iets anders doen, hoor je er op den duur ook niet meer bij.

The medium is the message

Social media zijn niet alleen maar instrumenten voor communicatie. Voor een deel bepalen ze de communicatie. Je straalt iets anders uit als je ‘op facebook zit’, dan als je je op foursquare of Linkedin bezig houdt.

Ze zijn relatief nieuw. We moeten met zijn alleen leren hoe ermee om te gaan. De beleefdheid dat je in een gesprek met een persoon opeens met een ander gaat praten heb je waarschijnlijk wel van huis uit meegekregen. Dat een een melding van je telefoon opeens wel dat gesprek doorbreekt is ook een kwestie van beleefdheid. Daar zie je hoe verslavend die telefoon kan zijn. Elkaar een beetje bijsturen op dat terrein kan geen kwaad.

Uitwassen

Elk medium – of het nu een brief is, de krant, de telefoon of facebook- kun je gebruiken om mensen te pesten, te beledigen, te bedreigen of voor schut te zetten. Het is niet het medium dat eenzaam maakt, het is de uitsluiting die dat doet.

Verslaving

Wij mensen willen ons verbinden. Het is een noodzaak, een primaire levensbehoefte. Wie te weinig verbinding heeft gaat onherroepelijk dood. Wie voldoende verbinding heeft leeft aantoonbaar jaren langer. Als we geen of geen voldoende of goede verbinding met andere mensen hebben, kunnen we ons zo maar verbinden met andere dingen. Een verzameling postzegels. Twee hondjes. Een huis vol katten. Een computer. Werk.

We vergeten misschien wel eens dat op deze wereld de commercie er alles aan doet om ons te laten kiezen voor verbinding met hen. De Ikea family pas. De manier waarop we ons met een merk identificeren. (Apple-volk). Shirts met ‘I love…’ waarmee je voortdurent kunt laten zien dat je bij deze of gene club hoort. Kleding waarmee je een wandelende reclamezuil bent, zodat je kan laten zien bij welke club je hoort.

Zo is de commercie misschien nog wel veel beter om je op dat punt te verleiden via social media, omdat ze daar alles van jou al weten. Op die manier kunnen ze jou fantastisch vast houden aan dat scherm. Wie vast zit aan een scherm kan niet tegelijkertijd omgaan met mensen. Het is het een of het ander. En als je steeds minder kiest voor omgaan met echte mensen loop je grote kans eenzaam te worden. Je bent dan verslaafd aan je scherm.

Dus?

Als je ervoor zorgt dat je verstandig omgaan met je schermpjes, en het virtuele leven niet je echte leven laat overheersen, kan je ongelofelijk veel plezier hebben van social media. Klets met je vriendje als die op stage in Japan zit. Skype met je moeder in Australië. Leer nieuwe zakenpartners kennen in online groepen. Vergroot je wereld. Vergeet alleen nooit dat je uiteindelijke geluk afhangt van het omgaan met mensen die je kunt aanraken.

Jeannette

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid, social media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s