Waardoor eenzaamheid zo ernstig is

De ernstige gevolgen van eenzaamheid ontstaan door een samenspel van drie verschillende complexe factoren. Dit zijn ze:

eenzaamheid: verwarrend probleem

1. Persoonlijke behoeften. Ieder van ons heeft van onze ouders een bepaald niveau van behoefte aan sociale verbondenheid meegekregen, net zoals we de aanleg erven om wel of geen flaporen te hebben of een haarkleur. Deze behoefte aan verbinding regelt ook je gevoeligheid voor sociale uitsluiting. In al deze gevallen is de invloed van de omgeving op die genetische aanleg van cruciaal belang. Deze individuele, genetisch bepaalde voorkeur werkt als een soort thermostaat, die aan gaat en signaal geeft elke keer als onze individuele behoefte aan verbondenheid niet wordt bevredigd: we voelen ons eenzaam.

2. De vaardigheid om emoties te hanteren. Deze zelfregulering houdt in dat je in staat bent emotionele uitdagingen te overwinnen zonder helemaal uit balans te raken – niet alleen voor de buitenwereld, maar ook echt van binnen. Als eenzaamheid langer duurt, ondermijnt het deels deze vaardigheid. Deze ‘ontregeling’ zorgt ervoor dat we op cellulair niveau kwetsbarder worden voor diverse stressoren, en daardoor minder goed in het uitvoeren van ontspannende en helende functies, zoals slaap. We raken blijvend gestresst.

3. Mentale representaties, verwachtingen van en redeneringen over anderen. Elk van ons doet ervaringen op door middel van perceptie en geeft daardoor betekenis aan de dingen. Daardoor zijn we voor een deel zelf de architect van onze sociale wereld. Hoe we betekenis geven aan onze sociale omgeving noemen we sociale cognitie. Als eenzaamheid toeslaat wordt de manier waarop wij onszelf en anderen zien beïnvloed, inclusief de reacties die wij van anderen verwachten. Doordat je je ongelukkig voelt en minder goed in staat bent je eigen gevoel te reguleren, wordt je sociale cognitie verstoord. Je kunt niet goed meer sociaal functioneren.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s