Eenzaamheid aanpakken en gelukkig leven, daar helpen wij bij…

Wie mens is, wil zich verbonden voelen met anderen. Soms gaat daar iets mis. Dan voel je je eenzaam. Iedereen die zich eenzaam voelt, wil ervan af. Simpel. Dat kan niet altijd, het leven heeft nu eenmaal af en toe dingen in petto waar we niet direct iets aan kunnen doen. Het hoort er bij, eenzaamheid.

Eenzaamheid is een oproep aan jezelf: doe iets aan je verbinding met anderen! Het seintje zegt alleen niet wat je moet doen, of hoe je dat aanpakt.  Dan kan het gebeuren dat je te lang getreuzeld hebt. Te veel keuzes gemaakt die niet in de richting van mensen gingen, maar meer in de richting van afleiding. Dan kom je in de gevarenzone. Niet alleen is het erg slecht voor je gezondheid om je eenzaam te voelen, het doet wat met je hersenen.

Als eenzaamheid langer duurt dan zo’n maand of negen à tien, zijn je hersenen veranderd en daarmee je persoonlijkheid. Dat is geen kleinigheid, en het maakt het oplossen van eenzaamheid heel erg lastig. Wat gebeurt er?

Die hersenveranderingen zijn grofweg deze drie:

  1. Je kunt minder goed denken en beslissen. Je gaat zo’n 10 IQ punten achteruit. Dat hangt samen met de permanente stress in je lichaam die veroorzaakt wordt door eenzaamheid.
  2. Je wordt sociaal minder handig. Je snapt niet zo goed wat de gezichtsuitdrukkingen van mensen betekenen en ziet gezichten eerder als onveilig en bedreigend. Daardoor ben je geneigd je verder terug te trekken. Je leeft als het ware in een wereld die angst aanjaagt.
  3. Je vindt het minder fijn als mensen je aanraken en je houdt er ook niet meer van mensen aan te raken. Dat hangt samen met een veranderde hormoonspiegel. Je wordt zo niet meer door je eigen lichaam beloond voor het omgaan met mensen.

Al met al ben je niet je beste zelf en in deze staat ben je ook geen leuk iemand om vrienden mee te worden, of om oude vriendschappen fris te houden. Je snapt dat het niet alleen lastig is sociale contacten aan te gaan en te onderhouden, het vraagt heel wat overwinning van jezelf om om hulp te vragen, want tja, al die enge mensen…

Je zit in een lastig parket en je moet er uit. Als het aan mij lag gaf ik je nu met een toverstafje een tikje, zodat je problemen de wereld uit waren. Helaas, je zult het zelf moeten doen. Omdat dat bijna niet te doen is in je eentje, vanuit jouw positie, is het slim om de cursus te volgen die speciaal gemaakt is voor mensen als jij. Slimme mensen, die in een hoek zitten waar ze zelf lastig uit komen.

Mocht je nou liever bij iemand om hulp vragen die je langer kent en vertrouwt, wat heel begrijpelijk is, vraag dan wel waar diegene is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid. Je snapt nu dat die hersenveranderingen niet zo maar weg zullen gaan met een gesprekje. Daar moet je wel iets voor geleerd hebben. Met andere woorden: kom op voor jezelf, neem die stap en krijg een fijner leven. Voor deskundige, gecertificeerde begeleiding kijk je op deze lijst.

(De mensen die op deze lijst staan hebben allemaal een speciale opleiding gehad bij Faktor5, het erkende opleidingsbedrijf voor kennis van eenzaamheid)

Succes!

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Creatief Leven, eenzaamheid, hersenen, brein, zelfhulp. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s