Je wilt wat doen aan eenzaamheid?

eenzame breinBeste Kees,
Wat goed, dat initiatief om mensen te informeren over eenzaamheid. Je vraagt wat je ze het beste kunt vertellen. O.K. een paar tips:

Tip 1: Eenzaamheid is als probleem in omvang en in percentage het grootst voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Stop dus alsjeblieft om ouderen te portretteren, daar ligt het probleem niet. Ouderen vormen de restanten van een probleem. De meeste van hun ‘eenzame lotgenoten’  zijn dan al overleden aan de gevolgen van eenzaamheid.

Tip 2: Je praat over eenzaamheid en dementie. Dementie wordt versterkt en versneld door eenzaamheid, het is wel degelijk een ding dat je mee kunt nemen. En nee, ik heb geen oplossing voor eenzaamheid bij dementie. Er zijn wel veel dingen die je kunt doen om eenzaamheid te verminderen. Die vind je vooral in de omgeving: zorg dat het er vertrouwd uitziet, zorg voor strakke regelmaat in zorg en vraag ook de familie daar rekening mee te houden. Er zin nog veel meer dingen die je kunt doen, maar het is te veel om dat hier te vertellen.

Tip 3: Eenzaamheid is niet, ik herhaal niet op te lossen door leuke lieve initiatieven om mensen bij elkaar te brengen. Eenzaamheid verandert de hersenen zodanig dat mensen niet meer goed in staat zijn contacten aan te gaan en te onderhouden. Voor de meeste mensen die zich eenzaam voelen is dit erg herkenbaar: er wordt van ze verwacht dat ze leuk met anderen omgaan, maar dat vinden ze helemaal niet leuk. Niet omdat ze in wezen geen leuke mensen zijn, maar omdat eenzaamheid ze zo maakt.

Tip 4: Als mensen dit weten, zullen ze zich minder losers voelen. Het is niet hun schuld dat ze er niet uitkomen. Mensen hebben deskundige hulp nodig. Vergelijk het met een gebroken been. Daarbij helpt het ook niet als je mensen naast elkaar zet in de hoop dat het vanzelf overgaat.

Wil je meer weten, kijk dan op http://www.eenzaamheid.info

Wil je deskundigheid, kom dan naar de trainingen van mijn bedrijf, Faktor5.

Succes!
Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Tips tegen eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s