Wat kunnen we doen aan eenzaamheid?

“Want er is geen medicijn tegen oud en eenzaam zijn”

Dat is een oude, achterhaalde wijsheid. Meer een bakerpraatje dan een wijsheid.

Aan eenzaamheid kun je veel meer doen dan je zou denken. Maar wat dan wel?! Het lijkt of alle adviezen en interventies tot niets leiden?! Hoe komt dat?

Eenzaamheid is het fysiek ervaren tekort aan verbondenheid met andere mensen

  • Fysiek: want het is meetbaar in de hersenen

  • Tekort aan verbondenheid: je niet verbonden voelen in voldoende wederzijdse gelijkwaardige relaties

  • Andere mensen: hoewel dieren ook leuk zijn, zijn het mensen die je nodig hebt

Leven ontstaat uit verbinding. Leven is alleen mogelijk in verbondenheid met anderen. We hebben het nodig dat we omgaan met mensen: dat we feedback krijgen, gecorrigeerd en gesteund worden, geprikkeld en uitgedaagd, gestimuleerd en getroost, bijgestuurd en bejubeld, bevraagd en geloofd, gekieteld en beantwoord… Zonder het omgaan met anderen groeien we scheef als een boom in de passaatwind.

Eenzaamheid hoort bij het leven, omdat verbondenheid nooit voor eeuwig is. Elke relatie eindigt ooit. Eenzaamheid prikkelt ons om opnieuw verbondenheid te zoeken, met bekenden of met nieuwe mensen. Eenzaamheid is onvermijdelijk onderdeel van ons leven. Er is niks mis mee. Er zijn nog nooit zo veel mensen op de wereld geweest als nu. Genoeg om ons mee te verbinden. Waarom doen we dat dan niet? Want dat we ons massaal eenzaam voelen is een feit.

Het simpele antwoord is: we hebben het niet geleerd. Met gevolg dat eenzaamheid niet een signaal is van je lichaam waar je op een gezonde manier op reageert (namelijk door je te verbinden met anderen), maar dat eenzaamheid een chronisch probleem is voor miljoenen mensen. Met gevolg: ze zijn ongezond en ongelukkig.

De oplossing van eenzaamheid is simpel. Je moet leren hoe je verbonden raakt met anderen. Dat zullen we langzamerhand allemaal gaan leren. Net zoals we allemaal geleerd hebben wat hygiëne is, of lezen en schrijven. Zolang je het niet kunt, zul je blijven hangen in eenzaamheid. En zul je hersenen kweken die de eenzaamheid vergroten.

Echt, je moet het leren!

Wat het dan precies is wat je moet leren, hangt weer erg af van je startpunt. Als je 8 bent kun je andere dingen leren, en op een andere manier, dan als je 80 bent. Kom je uit Heelsum dan heb je ander dingen geleerd dan wanneer je wiegje in het Rifgebergte stond. Ben je aan huis gebonden, dan kun je andere dingen dan wanneer je een gefortuneerde single bent met een eigen vliegtuig. En het grootste verschil: is jouw eenzaamheid al meer dan een jaar aanwezig, dan moet je echt met heel ander gereedschap aan de slag dan als ouders met een kind dat nog in de wieg ligt.

In het kort komt het neer op zelfkennis, het ontwikkelen van je sociale brein, ontwikkelen van zelfsturende vaardigheden (hoe word ik blij?), stellen van doelen en maken van plannen voor relaties in je leven. Dat zijn allemaal dingen die we nergens goed leren. Niet op school, niet thuis, niet bij de werkgever. Daarom is het goed een overzicht te hebben van wat je wanneer kunt doen. Let op! Het gaat er altijd om dat de persoon zelf degene is die het uiteindelijk moet klaarspelen.

Want aan eenzaamheid moet je wat doen. Zelf!

Zolang hulp bij eenzaamheid niet is gericht op het aanleren van specifieke vaardigheden (en soms het afleren van remmende gewoontes!) zal die hulp niet veel uithalen. Echt, helpen bij eenzaamheid vraagt om vakkennis.

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s