Eenzaamheid… oorzaak of gevolg?

eenzaamheid-oorzaak-of-gevolgEen van de lastigste dingen bij eenzaamheid en sociaal isolement (wordt vaak verward, is iets anders) is het ontwarren van oorzaak en gevolg. Je kunt je eenzaam voelen doordat je nu eenmaal behoefte hebt aan veel mensen in je leven, meer dan je nu hebt. Je kunt je ook eenzaam voelen doordat je het erg moeilijk vindt contact te maken met anderen. Je kunt je eenzaam voelen doordat je tijdelijk ergens anders werkt, met mensen die je niet goed kent. Je kunt je, kortom, om allerlei redenen eenzaam voelen. Dat is op zich niet erg. Wel erg wordt het als je er niet in slaagt het op te lossen binnen redelijke tijd.

Zeg een maand of zes tot een jaar.

Max.

Vervolgens kan langdurige eenzaamheid zo veel veranderingen in jou als persoon veroorzaken, dat het oplossen een schijnbaar onmogelijke opgave wordt. Eenzaamheid doet dingen met je. Nare dingen. Eenzaamheid verandert je hersenen en verandert daarmee jou als persoon. Je wordt minder leuk, om het simpel te zeggen. Je wordt minder prettig gezelschap. En daardoor raak je steeds minder goed in staat eruit te komen.  daarmee wordt eenzaamheid oorzaak van nog meer eenzaamheid en mogelijk ook van sociaal isolement.

Mogelijk.

Niet per se.

Want je kunt best mensen om je heen hebben. Die om je geven. Of gewoon, omdat ze er toevallig zijn. Maar dat wil niet zeggen dat dat de mensen zijn waar jij als persoon behoefte aan hebt. Mensen die bij jou passen en jij bij hen.

Het is ingewikkeld.

Oorzaak en gevolg bij eenzaamheid…

Vaak is gebrek aan kennis van eenzaamheid de oorzaak van het niet-oplossen. Laat het jou niet overkomen. Voorkom de pijn van langdurige eenzaamheid en zorg voor je gezondheid.

Laat eenzaamheid je niet klein krijgen.

Kom je er zelf niet uit, vraag dan hulp.

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s