Subsidie voor eenzaamheidsaanpak?

euros-voor-eenzaamheidOmdat we denken dat eenzaamheid een probleem is van ‘kwetsbare mensen’, vinden we dat projecten om hen te helpen in de subsidie-hoek thuishoren. Wie zou er anders opkomen voor al die stumpers?

Maar eenzaamheid is geen probleem van zielige mensen. (Trouwens, hoezo zielige mensen). Verreweg de meeste mensen die zich eenzaam voelen vallen helemaal niet op. Het zijn gewone mensen. Ze hebben gewoon werk. Je ziet ze niet want ze zitten veel thuis. Ze geven ook gewoon geld uit. Aan van alles. Want als je je eenzaam voelt, dan doe je veel om dat gevoel maar te onderdrukken. Shoppen. Gamen. Drinken. TV kijken. Om maar wat te noemen.

Vroeger had je de kreet; ‘een tevreden roker is geen onruststoker’. Dat geldt eigenlijk nog meer voor eenzaamheid. Het houdt mensen rustig. Maar het maakt ze ook angstiger. En onzekerder. En cynischer. En minder creatief. En ze doen minder mee in de samenleving. En ze hebben weinig mensen om op terug te vallen als er wat tegenzit. Ze gaan tien jaar eerder dood.

Kortom, je ziet ze niet, maar het is wel een probleem. Voor henzelf en voor de samenleving. Want een maatschappij met mensen die zich terugtrekken valt uit elkaar.

En toch zijn ze niet zielig.

Wel vaak onwetend.

Want dat die leegte eenzaamheid is, dat beseffen veel mensen niet.

En dat je daar wat aan kunt doen, nog minder.

En dat eenzaamheid je hersenen zodanig verandert dat je hulp nodig hebt om er weer bovenop te komen, dat weten nog minder mensen.

Het is geen geldgebrek,maar gebrek aan kennis dat ons parten speelt.

Het ontbreekt ons aan goede informatie.

Geef daar dan maar toch subsidie voor.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s