Nu wil ik mijn eenzaamheid aanpakken. Helpt u mij?

man eenzaam In de mail gisteren een brief van een man.

“Ik ben 46 en voel me al jaren eenzaam. Ik woon bij mijn oude ouders, ze zijn al in de negentig. Ik heb het gevoel dat eenzaamheid mijn lot is, maar ik lees bij u dat er wat aan te doen is? Dan is het nu wel tijd voor mij dat ik het ga aanpakken. Helpt u mij?’
Dit was mijn antwoord:

‘Beste x,

Je verhaal is het verhaal van miljoenen mensen. Niet dat iedereen bij oude ouders woont, maar wel dat zo veel mensen zich eenzaam voelen er zich machteloos voelen. Niet zo gek. Enerzijds leren we niet goed hoe we kunnen omgaan met anderen om geen eenzaamheid te voelen. Anderzijds zijn er heel veel manieren om afleiding te vinden, waardoor we het probleem makkelijk kunnen negeren. Toch voelen we het steeds weer, omdat we het niet oplossen. Dan wordt eenzaamheid een gevoel dat onvermijdelijk lijkt. Je ‘bent’ eenzaam.

Gevolg is dat je hersenen zodanig zijn veranderd dat je er ook niet meer zelf uit kunt komen. Misschien herken je het wel: wat meer wantrouwend (ook tegen deze mail…), wat meer teruggetrokken en geremd. He is geen kenmerk van je persoonlijkheid, maar een gevolg van eenzaamheid. Dat kán gelukkig veranderen. Het hoeft heus geen jaren te kosten. Het zal je verbazen hoe snel je, met behulp van een goed opgeleide coach,  verandering zult merken.

Veranderen is wat er nodig is. In je denken, je gedrag, misschien je omgeving.

Dat is iets wat je zelf moet doen. Maar zonder hulp? Je kunt dat net zo goed zelf als dat je je eigen kies vult. Niet dus.

Vraag daarom hulp van een goed opgeleid persoon. Je vindt ze hier.
Succes!

Vriendelijke groet,

Jeannette Rijks

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, Eenzaam, eenzaamheid, hulp bij eenzaamheid, Uncategorized, Zelfhulp. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s