Professional? Drie redenen om je aanpak van eenzaamheid grondig te herzien

11. Je geeft toe dat de wetenschappers gelijk hadden en dat de meeste hulpverlening niet werkt (of dat je zelfs de mensen die eenzaam zijn niet kunt vinden…)

2. Je wilt nu wel eens weten waarom al die goede hulp niets uithaalt…

3. Je wilt leren hoe je wel effectief kunt zijn in hulp bij eenzaamheid…

Nou, dat is vrij simpel. Punt één, daar moet je zelf aan toe zijn. Het valt niet mee toe te geven dat het niet werkt. Zeker niet als je het al jaren doet. En als mensen dankbaar zijn voor je aandacht. Dankbaarheid is geen maatstaf voor succes, dat weet jij ook wel. Die mensen die je maand in, maand uit, soms jaar in , jaar uit weer ziet met hun eenzaamheid en afhankelijkheid, die zijn dan wel dankbaar, maar nog net zo eenzaam als eerst. En wees eerlijk, het zuigt je leeg. Dat kan anders. Echt.

Het tweede is ook wel eenvoudig uit te leggen. Mensen die zich langer dan pakweg een maand of negen eenzaam voelen (ja, dan al!), hebben hersenveranderingen ondergaan. Die hersenveranderingen zorgen ervoor dat ze minder sociaal worden, ze angstiger worden, ze minder goed kunnen nadenken en vooral ook dat het voor hen niet meer fijn is om met anderen om te gaan. Je doet ze dan ook geen plezier door ze met anderen in contact te brengen. In tegendeel, je doet ze pijn.

Dat gaat helemaal tegen je intuïtie in, dat snap ik ook wel. Maar het is wel een feit.

Nu wil je natuurlijk weten wat je wel kunt doen.  Het gaat tenslotte om het geluk en de gezondheid van mensen. Misschien wil je nu wel geloven dat dat zo simpel nog niet is? Dat dat helemaal afhangt van de persoon en diens omstandigheden? Dat er geen aanpak-voor-iedereen klaar ligt? Toch wil je wat doen. Perfect.

Leer dan eerst meer over eenzaamheid. En over het verschil met isolement. En depressie. Dat je leert onderscheid maken tussen eenzaamheid waar je makkelijk wat aan kunt doen en eenzaamheid die maar met zeer veel moeite is aan te pakken. Zie je trouwens dat ik het heb over makkelijk en moeilijk… Dus dat ik niks uitsluit?!

Als het eenvoudig was, had ik geen werk. Dan kreeg je een toverstafje van me en hopsakee, probleem opgelost. Het is best ingewikkeld. Maar het is wel te leren! Het gaat om kennis van eenzaamheid, om anders leren praten met mensen, om te weten wie het makkelijkst te helpen zijn en hoe dan… het gaat om oplossingsgericht coachen op niveau.

Als jij dat ook wilt leren, neem dan contact op. Of kijk op de website van Faktor5, mijn trainingsbedrijf. Daar staat al heel wat op over het modulair aanbod. En is dat online te volgen? Nee. Weet je, echte ervaringen gebeuren tussen mensen. Echt leren doe je met elkaar. Een stuk minder eenzaam, ook.

Dus… zijn die drie redenen genoeg?! Kom maar op dan!

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, geluk, gezondheid, hulp bij eenzaamheid en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s