Er is geen redding bij eenzaamheid

eenzaam-onderuitgezaktZe zat als een zandzak in de stoel. Een week eerder had ze een operatie ondergaan. Toen ze jong was, toen werd daar nog wel aandacht aan gegeven, zei ze. ‘Dan bleef je tien dagen in het ziekenhuis. Nu schoppen ze je er na drie dagen uit en zeggen dat je vooral veel moet bewegen. Het is allemaal die bezuinigingen in de zorg. Ze laten je aan je lot over’.

Dat ‘het ziekenhuis’ in de veertig jaar na haar laatste opname wijzer was geworden, dat er niet voor niets wordt geadviseerd te bewegen, dat wilde er niet in.

En hoe ik ook vertelde over trombose en spierverlies als je dagen in je bed ligt, het maakte allemaal niets uit. Ze weigerde te bewegen, behalve als de fysiotherapeut er was. De persoonlijke aandacht, die deed het hem. En niet van zo-maar-een-vrijwilliger, nee, van een vakman. De fysio.

Zoals zij zijn er zo veel. Mensen die niet in de gaten hebben dat ze hun eigen gezondheid in de weg zitten. Die niet in actie komen om hun spieren te onderhouden. Of om hun lichaam een klein beetje strak in het vel te houden, zodat de gewrichten een normale taak hebben, in plaats van een bovenmenselijke…

Of het nu gaat om stoppen met roken, om vermageren, om bewegen of om welke andere zinvolle gezonde actie dan ook, het is altijd de persoon zelf die het uiteindelijk moet doen. Je kunt nog zo ondersteunend zijn, bemoedigend, empowerend, cliënt-gericht, inzicht-gevend… alleen als er iets in het hoofd van de ander zit waar jouw hulp bij aansluit kan het tot succes leiden. En in alle andere gevallen sta je als een Jantje met je vinger in de dijk: zodra je wegloopt spuit het water er weer uit.

Eenzaamheid is in dat rijtje nog moedeloos-makender. Want de mensen die denken dat je eenzaamheid kunt oplossen door bezoekjes zou ik niet de kost willen geven. Zo zijn er anderzijds veel mensen die zitten te wachten tot er eindelijk iemand komt. Help! Ik moet gered! Ik ben eenzaam!

Ze wachten op redding.

Het moet in het hoofd van de hulpverlener en in het hoofd van degene die zich eenzaam voelt: je bent zelf verantwoordelijk voor je leven en voor hoe je eenzaamheid aanpakt.

Alleen wie zelf aan de bak wil kan geholpen worden.

Omdat het de enige manier is om gezond te worden.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, zorg en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s