Eenzaamheid? De beste bedoelingen zorgen voor de grootste troep

eenzaamheid-buurman-helptKen je dat? De buurman komt helpen. Hij is een beste man, een echte kantoorman. Niks mis mee, maar ook thuis is het niet zo’n doe-het-zelver. Je houdt je hart al vast en roept stoer ‘nee, dat is niet nodig, buurman!’, in de hoop dat hij afdruipt naar huis. Dat doet ie niet. Hij staat erop te helpen.

Nou zijn er mensen genoeg, ik ken er wel, die in zo’n situatie lekker bot vertellen waar het op staat. Dat je hem liever kwijt bent dan rijk. Maar ja, niet iedereen is zo.

Dus blijf je zitten met een bende van heb ik jou daar. Gelukkig heb je het allemaal kunnen redden en is de schade niet groter dan voordat buurman op het erf verscheen, maar toch… een puinhoop!

Wat heeft dit nou met eenzaamheid te maken? Nou, vrij veel. Bij eenzaamheid willen mensen namelijk ook graag allemaal een tandje bijsteken. In actie komen. Samen uit gaan, bijvoorbeeld. Of een actie starten voor eenzame ouderen. Of leuke dingen gaan doen voor al die eenzame mensen.

Uit een groot hart. Met de beste bedoelingen. Net als de buurman.

En eigenlijk zou je soms heel bot willen zeggen: hoepel alsjeblieft op!

Want eenzaamheid is een een probleem waar je verstand van moet hebben om erbij te helpen. Hoe logisch het ook lijkt om een Geer-enGoor aanpak te hanteren, het is echt meer circus dan dat het echt helpt. Zijn mensen er dan niet blij mee? Ja toch! Nou dan!

Het is logisch dat je blij bent met aangeboden hulp. Mensen willen je helpen en dat waardeer je. Ze willen iets leuks met je doen en luisteren naar je. Dat is fijn. Dus zijn mensen dankbaar. Maar is er iets aan hun eenzaamheid veranderd? Hebben ze geleerd wat ze kunnen doen om zich niet meer zo eenzaam te voelen?

Hoe lief en aardig ook, de meeste hulp bij eenzaamheid werkt niet tegen eenzaamheid. Het geeft de hulpverlener een goed gevoel, het roept dankbaarheid op bij degene die geholpen wordt. En heel soms, als toevallig de juiste snaar is geraakt, is er een verandering gekomen waardoor de persoon niet meer eenzaam is. Meer door geluk dan wijsheid.

Ik wens iedereen die zich chronisch eenzaam voelt een goed opgeleide, ervaren hulpverlener toe. Een coach. Of een maatschappelijk werker. Opgeleid om eenzaamheid te helpen aanpakken. Met een groot hart.

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Anderen helpen, Eenzaam, eenzaamheid, hulpverlening en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Eenzaamheid? De beste bedoelingen zorgen voor de grootste troep

 1. Henriëtte del Prado zegt:

  Het is ongelofelijk hoeveel initiatieven om eenzame mensen te helpen nu ineens als paddestoelen oprijzen. Er zijn al prijzen te winnen als je met een aansprekend initiatief de gemeente weet te verrassen. Daarbij wordt niet gelet op een duurzaam effect. Omdat men niet weet waarover men het eigenlijk heeft: welke patronen er veranderd dienen te worden zodat iemand die eenzaam is zélf opstaat en het leven weer een zinvolle invulling geeft. Ook ligt de focus nog steeds op ouderen.
  Hoe groot het probleem eenzaamheid onder ouderen is wordt wel steeds duidelijker: meer en meer mensen worden gezien op de Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen waarbij men ziet dat eenzaamheid eigenlijk het probleem is. Stomdronken ouderen -vooral tussen 55 en 65 jaar- is de laatst genoemde groep waarbij eenzaamheid in het spel lijkt te zijn. Lijkt?

 2. p derks zegt:

  leven is eenzaamheid en dus de moeite niet waard
  als je maar lang genoeg alleen bent,
  dan helpen zelfs creativiteit en vrijwilligerswerk niet meer.
  het word een tijdsinvulling
  wachtend op de dood

  • Beste P. Derks,
   Precies die teleurstelling komt doordat mensen de foute hulp krijgen. Na een tijdje geloof je nergens meer in. Omdat je hersenen veranderen door eenzaamheid ben je bovendien een tikje wantrouwiger, een natuurlijke reactie. Mijn tip: zoek hulp van iemand die opgeleid is te helpen bij eenzaamheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s