Aida en eenzaamheid

Aida en eenzaamheidIn de marketing hebben ze al heeeeeel lang een model voor  de verschillende stappen voor iemand besluit tot actie over te gaan.

AIDA

Het staat voor

Aandacht

Interesse

Drang

Actie

(Ja, ik weet het, oorspronkelijk is het Engels en staat het voor Attention, Interest, Desire en Action).

Dit is een model dat niet alleen geldt voor mensen die zo nodig anderen iets willen verkopen. Het geldt voor alle nieuwe dingen waar we als mens mee geconfronteerd worden. Dus ook als het gaat om vrijwilligerswerk doen, meedoen aan de carnavalsoptocht, de griepprik halen (of de brief erover weggooien) of op iemand afstappen om hem of haar je liefde te verklaren. Zonder die eerste vonk van aandacht komt er geen actie tot stand.

Als je niet weet dat je kunt meedoen aan die optocht zul je het echt niet gaan doen. Als je nog nooit gehoord hebt van een griepprik zul je hem echt niet aan halen.  Als je die leuke man of vrouw nog nooit hebt gezien is de kans dat je hem of har je liefde verklaart gelijk an nul. Als je niet beseft dat je te dik bent ga je niet afvallen. Pas als je je realiseert dat eenzaamheid een probleem is ga je er wat aan doen.

Nu naar AIDA.

In de week tegen de eenzaamheid barstte het werkelijk van de activiteiten. Gemeenten en welzijnsorganisaties, particulieren en bedrijven, alles viel over elkaar heen om maar iets te gaan doen.

Wat dan ook.

Er was dus aandacht. Er was interesse. Er was de wens om iets te doen. En er werd van alles gedaan. Je zag AIDA in optima forma.

AIDA gaat over in actie komen. Nergens heeft AIDA het over de juiste actie. Daar gaat AIDA niet over.

Maar dat geeft ook niet.

De uitdaging is nu om mensen de kans te geven die actie te ondernemen, die hen de beste kans op succes geeft. Met coaching bijvoorbeeld. Of een groepscursus, of therapie.

Daar blijf ik mee bezig.

Bijvoorbeeld met hulpbijeenzaamheid.nl.

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, counselling, eenzaamheid en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s