Eenzaamheid en beperking… is er een oplossing?

hersenverandering door eenzaamheidEenzaamheid is een probleem dat voor een groot deel wordt bepaald door de ervaring van de persoon zelf en die ervaring kan los staan van de objectieve werkelijkheid. Dat geldt voor ‘gezonde’ mensen en ook voor mensen met een beperking. Oplossingen in de omgeving zijn daarom meestal niet zo zinvol, wat ook wel blijkt uit onderzoek (onder andere Fokkema en Van Tilburg). De vraag is: hoe kun je de ervaring dan wel veranderen?

 

Gaat het om een fysieke beperking, dan is een aanpak zoals die van mijn methodiek Creatief Leven net zo zinvol als voor mensen zonder zo’n beperking. Uiteindelijk gaat het er tenslotte om dat je inzicht krijg en technieken leert om je zo te gedragen dat eenzaamheid geen probleem meer is. Cruciaal in het geheel is te zorgen voor correcte sociale cognitie. Zelfsturing op basis van zelfvertrouwen is hier de kern waar het om gaat.

Een verstandelijke beperking is een ander verhaal. Ik kan me voorstellen dat het goed mogelijk is een methodiek te ontwikkelen die voor licht verstandelijk beperkte mensen werkt. Hoe ernstiger de beperking, des te minder zelfsturing echter te verwachten is. De omgeving zal dan meer van belang zijn dan de acties van de persoon zelf.

 

In alle gevallen is het voor begeleiders goed kennis te hebben van eenzaamheid en van de middelen die meer of minder kans maken te slagen, want  daar is zeker veel over te weten. Deze kennis is helaas nog geen gemeengoed, wat blijkt uit de overvloed aan initiatieven die weliswaar goed bedoeld zijn, maar vaak nogal zinloos.

 

Mijn sympathie nog het meest uit naar de mensen die een band hebben met degenen die zij  verzorgen, typisch die mensen die zeggen; “je krijgt er zoveel voor terug’. Zo’n band is wat eenzaamheid ten diepste tegengaat. Maar verder dan dat gaat mijn inbreng niet, ben ik bang.

 

De afgelopen jaren heb ik veel mensen vanuit de gehandicaptenzorg, hun mening horen geven over wat in hun ogen goed werkt, maar ik kan geen van die prachtige acties ondersteunen vanuit wetenschappelijke kennis.
Kortom, het zal duidelijk zijn: ik weet van geen succesvolle interventies die gericht zijn op mensen met een verstandelijke beperking. Wie het weet mag het zeggen…
Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Anderen helpen, eenzaamheid, Therapie, zorg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s