Eerstejaars: een feut hoort in een baarmoeder

Knipsel woordwolk eertejaarsVerse aanvoer van nieuwe leden bij de studentenvereniging. Niet overal op elke uni worden ze feuten genoemd. Maar iedereen weet wat het betekent: je komt net kijken. Je moet je vooral niks voorstellen en je bent vaak stomweg de klos. En dat zeg ik dan heel netjes.

Maar je weet wel waar je aan toe bent. Je kent je plek en als je door deze periode heen komt (en dat kom je…) hoor je er helemaal bij.

Het is inderdaad een soort baarmoeder, al is het leven er een stuk wilder en is het vruchtwater meestal vervangen door bier. Maar je krijgt er wel de gelegenheid te wennen aan een nieuw leven. De mores worden er ingeramd. Beschouw het maar als een soort coaching 🙂 en dat maakt dat je inburgering in je nieuwe leven beter lukt dan wanneer je alles in je eentje moet uitzoeken.

Ja, O.K., ik weet het. Het gaat er bij sommige verenigingen niet subtiel aan toe. Maar er is meestal wel een keus voor deze of gene. Waar het om gaat is dat je niet moederziel alleen aan je studieperiode begint. Zeker als je op kot of op kamers gaat in een huis zonder leeftijdgenoten kan het behoorlijk tegenvallen. Dan is het lidmaatschap van een vereniging echt een slim idee.

Weetje: eerstejaars lopen een giga-kans op eenzaamheid.

Een beetje hoort er wel bij, maar niet te veel en het mag niet te lang duren. Begin je voorzichtig te denken dat het leven ook zonder jou wel goed is, geef jezelf dan meteen een schop voor je kont en ga hulp zoeken. Ga naar je huisarts, of naar de studentenpsycholoog. Informeer wel of ze verstand hebben van hulp bij eenzaamheid, anders loop je de kans van de regen in de drup te komen.

Je hoort bij de slimste mensen van Nederland, anders zat je hier niet. Ben je dan ook slim genoeg om hulp te vragen als je dat nodig hebt, ook al doen andere mensen of ze nergens last van hebben en denk je dus dat je een loser bent?

Kom op voor jezelf.

 

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Jongeren, Tips tegen eenzaamheid, Uncategorized, zelfhulp en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s