Waarom ben ik zo eigenwijs als het om eenzaamheid gaat?

eenzaamheid en PisaHa!

Laat ik dat meteen maar rechtzetten.

Ik ben ook eigenwijs als het ergens anders over gaat. Soms.

Maar eenzaamheid, dat is mijn specialisme. Daar ben ik al vanaf 2000 in vastgebeten, en daar weet ik wel het een en ander van. Het is een onderwerp waarvan veel mensen denken dat ze er verstand van hebben, omdat ze het zelf hebben meegemaakt.

Laat ik dan dat ook maar rechtzetten: iedereen heeft wel eens eenzaamheid meegemaakt. Kort of lang, we weten allemaal wat het is. Dus die idiote wens om ‘ervaringsdeskundige’ te zijn kan van tafel. Iedereen is ervaringsdeskundige. En dat zegt he-le-maal niets.

Stel je voor dat iedereen die ooit wel eens kiespijn, zelf hele erge, heeft gehad, meteen in iemand anders’ mond zou duiken om er eens wat te restaureren. Daar moet je toch niet aan denken!

Nee, ervaring is één, deskundigheid is een ander ding.

Eenzaamheid is een van de meest onderschatte problemen ter wereld. Bijna iedereen heeft er, direct of indirect, mee te maken en het ondermijnt onze gezondheid net zo erg als roken of zwaar drinken. Door gebrek aan kennis rommelen we maar wat aan met de aanpak.

Alles echt heel goedbedoeld, hoor, dat wel.

Ik ben zo eigenwijs als het om eenzaamheid gaat, omdat ik mijn opvattingen baseer op wetenschappelijk onderzoek. Niet op zo maar een onderzoekje, maar op kennis van heel, heel veel wetenschappers uit de afgelopen eeuwen.

Eenzaamheid is een killer. Doe je niet genoeg aan eenzaamheid en gaat het niet over, dan heb je een probleem. Eenzaamheid nestelt zich dan in je hersenen als een soldaat in een loopgraaf. En daar doet het dingen met je die je niet wilt. Dat krijg je helaas niet zo maar één, twee, drie in orde. Dan heb je hulp nodig.

Daar ben ik nog het meest eigenwijs in. Je hebt dan hulp nodig van iemand die ervoor is opgeleid speciaal bij eenzaamheid goede hulp te bieden.

Jeannette

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, zelfhulp en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Waarom ben ik zo eigenwijs als het om eenzaamheid gaat?

  1. Agnes zegt:

    Hoi Jeannette,

    Eenzaamheid is in mijn ogen een ruim begrip. Is een oudere eenzaam die niet veel bezoek ontvangt maar het wel prima vind om lekker in de stoel een boek te lezen? Of een kind wat lijkt vrienden te hebben maar eigenlijk gewoon mee loopt met de rest? Zo zie je maar dat eenzaamheid in alle leeftijdsgroepen voorkomt niet alleen bij ouderen waar tegenwoordig de focus ligt. Gr Agnes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s