Ja, zo werkt het dus niet. Bij eenzaamheid.

hartslag eenzaamheidZe belde me, met een stem waaruit Lijden sprak.
“Maar mevrouw, u bent toch die specialist in eenzaamheid? Dan wil ik u mijn verhaal van 25 jaar ellende vertellen.”
Daar zat ik niet op te wachten.

Dat niet alleen, maar je ellende vertellen is je ellende versterken, ze deed zichzelf er geen plezier mee, dus ik probeerde het gesprek een andere richting te geven.
Maar er was geen speld tussen te krijgen.
Ze had MCS. Al 25 jaar.
Nou geef ik eerlijk toe, ik had geen idee wat MCS is. U waarschijnlijk ook niet. MCS staat voor multiple chemical sensitivity: “meervoudig chemisch overgevoelig”. Het maakt je wereld heel erg klein. Ze wilde me al die jaren ellende meedelen. Ze was bedlegerig en dus heel eenzaam.

Omdat ik nu eenmaal werk voor professionals die hun deskundigheid willen vergroten en geen vertrouwenstelefoon ben, verwees ik haar door naar een organisatie in haar buurt.

Boos was ze. Heel boos.

Want ze was in de steek gelaten door alle organisaties. Niemand begreep haar.

Ik kan het me zo voorstellen: dan heb je eindelijk (denk je) iemand gevonden die specialist is in eenzaamheid (zegt ze) en dan wil ze je verhaal niet horen.

Er zijn veel mensen die vooral hun verhaal kwijt willen. Dat doet eenzaamheid met je: je hebt zo lang geen luisterend oor gehad dat elke kans om iemand te laten luisteren er één is. Daarmee stoot je mensen van je af, en zo zit je in die verrekte vicieuze cirkel.

Wat zou goed zijn voor haar?

1. Stop met je slachtoffer voelen
2. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over wat eenzaamheid is en wat jou kan helpen
3. Vraag om serieuze, deskundige hulp en volg de aanwijzingen op
4. Stoot hulp niet van je af door oeverloos te zeuren

Hard van mij?
Beetje.
Er zijn in Nederland zo’n 600 mensen die lijden aan MCS. Ze hebben clubs, verenigen zich. Ze mankeren niks aan hun hoofd.
Er zijn in Nederland meer dan 6 miljoen mensen die zich eenzaam voelen. Sommigen lijden aan zeer zeldzame ziektes, de meesten niet. Zes miljoen.
Ieder mens is uniek en heeft een ander verhaal. Het is niet mijn taak in het leven die verhalen aan te horen. Wel om met mijn inzet te zorgen dat hun eenzaamheid vermindert. Daar ga ik voor, daar sta ik voor.

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, Depressie, GGZ, hulp bij eenzaamheid, Uncategorized, zelfhulp, zorg en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s