Meer zelfdoding door eenzaamheid in juli?

eenzaamheid en suicideMocht je denken dat suïcide vaker gebeurt in de wintermaanden dan heb je het fout. Voorjaar en vroege zomer zijn de piekmaanden. En wat zelfdoding met eenzaamheid te maken heeft?

Uit diverse studies blijkt dat eenzaamheid een sterke correlatie heeft met gedachten over zelfdoding en pogingen tot zelfdoding. (Zie b.v. Stravynski, A. and Boyer, R. (2001), Loneliness in Relation to Suicide Ideation and Parasuicide: A Population-Wide Study. Suicide and Life-Threat Behavi, 31: 32–40. doi: 10.1521/suli.31.1.32.21312).

Eenzaamheid maakt mensen blind voor oplossingen. Waardoor zelfdoding de enige uitweg lijkt. Dat is een van de nare dingen die eenzaamheid met je doet. Maar waarom hebben mensen daar dan in het voorjaar meer last van?

Er zijn wat theorieën. De ene zegt dat in het voorjaar de samenstelling van ons dieet zodanig is dat we meer kans lopen op depressie. Met name het ontbreken van Omega-3 vetten zou sombere stemmingen veroorzaken. (Ik denk dan meteen: baat het niet, schaden doet het ook niet, nemen die pil!). Zie voor een uitgebreid literatuuronderzoek:

Seasonality of Suicidal Behavior, Jong-Min Woo,1,2 Olaoluwa Okusaga,3,4 and Teodor T. Postolache3,4,

Een andere theorie zegt dat we in het voorjaar op een partner uitgaan, dat er banden worden gesmeed en dat wie in dat circus buiten de boot valt, zich zo buitengesloten en eenzaam voelt, dat een eind er aan maken een goede optie lijkt.

Weer een andere theorie zegt dat ontstekingen in de hersenen en een zwak afweersysteem zorgt voor depressieve neigingen. Omdat in het voorjaar meer buiten wordt geleefd en er meer irriterende stoffen (denk aan pollen)  en ziekmakers in de lucht zitten… We weten dat eenzaamheid het afweersysteem ondermijnt. Maar verder?

We weten het niet, is de eerlijke conclusie.

Wat we wel weten is dat eenzaamheid een probleem vormt voor 40% van de bevolking.

Eenzaamheid aanpakken lijkt dan ook een goed plan om suïcide te helpen voorkomen. Ook in juli. Meer weten over aanpak van eenzaamheid? Kijk hier.

 

 

 

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s