Hoort eenzaamheid niet gewoon bij het leven?

Eenzaamheid accepteren of nietJa.

Natuurlijk.

Eenzaamheid zorgt ervoor dat we ons ellendig voelen zonder anderen. Zodat we op zoek gaan naar vrienden, partners, mensen om Grootse Dingen mee samen te ondernemen. Zouden we ons nooit eenzaam voelen, dan bleven we misschien wel liever onze eigen dingen doen. Op onze eigen vierkante meters. met onze eigen hobby’s. Eenzaamheid maakt dat we opzoek gaan naar verbinding met anderen.

Helemaal normaal. Het hoort erbij.

Maar wat er niet bij hoort is eenzaamheid die niet overgaat. Waar je dag in, dag uit, maand in, maand uit, jaar in, jaar uit mee blijft worstelen.

Daarom zeg ik: nee, eenzaamheid hoort geen normaal onderdeel van ons leven te zijn, het mag er hooguit af en toe eens zijn, om ons te helpen herinneren dat we iets fout doen. Als signaal hoort het er bij, een signaal dat verdwijnt zodra je je leven op orde hebt. Ik zeg nee, omdat eenzaamheid waar iemand niets aan doet of kan doen, niet goed voelt.

Ik zeg nee omdat wennen aan eenzaamheid fout is en enorm ongezond. Ik zeg nee omdat er mensen zijn die zeggen dat je ermee moet leren leven en daar ben ik het niet mee eens. Ik zeg nee omdat ik niet zo maar accepteer dat iets onvermijdelijk is, alleen maar omdat het altijd zo is geweest. Daarbij beschik ik over tal van voorbeelden van dingen die heel lang zijn geaccepteerd als een gegeven. Als straf van een of andere godheid, of zo maar, omdat we het nou eenmaal altijd zo gewend waren. We wisten niet beter.

Wie niet beter weet dekt dat eenzaamheid iets is wat ons sterker maakt, de diepste diepten van het mens-zijn laat ervaren. Dat het erbij hoort.

Sommige mensen weten nog steeds niet beter. Bijvoorbeeld coaches of therapeuten die met de beste bedoelingen mensen leren accepteren. Of hun standaard leren verlagen.

Jammer.

Er kan zo veel meer.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, counselling, eenzaamheid, therapie, Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoort eenzaamheid niet gewoon bij het leven?

  1. Kees Penninx zegt:

    Ik ben het volledig eens met de gedachtegang. Eenzaamheid als signaal is prima bij bepaalde (niet persistente, verminderbare) vormen van eenzaamheid. Maar voor velen is het een vorm van ondraaglijk lijden. Zeggen dat het erbij hoort is harteloos. Als samenleving mogen we dat niet accepteren, omdat er – uitzonderingen daargelaten – heel veel mogelijkheden zijn er iets aan te doen, of anderszins het leven enigszins draaglijk te maken. We moeten de mogelijkheden niet overschatten, maar dat neemt niet weg dat we het moeten blijven proberen.
    Ik heb overigens moeite met het feit dat ik nu niet zozeer in een discussie, als wel in een advertorial beland ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s