Hoe papierinzameling tot eenzaamheid leidde

Knipsel oud papier in Roosendaal en eenzaamheid

Hoe je het ook wendt of keert, als je geen omgeving hebt waar het mogelijk is in contact te zijn met anderen, is het wel heel erg moeilijk eenzaamheid te ontlopen. Je kunt zeggen: er moet aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan om eenzaamheid te kunnen oplossen. Zo is het wel erg handig als je mobiel bent, geld hebt, gezond bent, over een redelijk denkvermogen beschikt… Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen bij hoe je sturing aan je leven kunt geven, dus ook bij de aanpak van eenzaamheid.

Het zijn dan ook dingen die je mee moet laten wegen als je zoekt naar een manier om eenzaamheid te lijf te gaan. Er is veel waar je zelf wat invloed op hebt. Een coach kan iemand daar bijvoorbeeld goed bij helpen. Maar wat nu als je omgeving opeens wordt veranderd? Twee voorbeelden uit de praktijk.

De leidinggevende vertelt trots: ‘kijk, bij ons zijn er alleen nog maar flexibele werkplekken. De mijne is dáár’ Flexibel, ja, maar dan wel zo dat ik regel waar ik zit. Want dat geeft een gevoel van veiligheid, betrouwbaarheid, voorspelbaarheid.  Zodat ik weet waar ik aan toe ben en anderen weten waar ze me kunnen vinden. Beide geven het ruimtelijke en betrouwbare kader dat van belang is in sociale interacties. Onbewust gaf deze man aan dat flexibel wel aardig klinkt, maar dat je alle vernieuwingen met gezond verstand moet invoeren…

Over vernieuwing gesproken, vaak wordt een vernieuwing ingevoerd zonder dat enige andacht is gegaan naar hoe dit van invloed is op de sociale omgeving van mensen. Terwijl dat de basis van ons bestaan is…

In Roosendaal werd het ophalen van oud papier jarenlang verzorgd door verenigingen. Zij verdienden een centje bij en het zorgde voor onderling contact. Niet alleen tussen de mensen die de kar trokken, de dozen ophaalden en de container vulden. Ook tussen hen en de bewoners van de wijk. Hier een kop koffie, daar een praatje. Zo hield iedereen voeling met elkaar.  Tot het niet meer hoefde. De gemeente besloot dat de inzameling bij de Saver moest gebeuren. Weg sociale cohesie, weg buurtgevoel, weg vaste tijden waarop je bekende en vertrouwde gezichten zag…

Bij alle (beleids) beslissingen niet alleen aan het milieu denken, maar ook aan de mensen, hoe zou dat zijn als nieuwe richtlijn?

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, coaching, eenzaamheid, Uncategorized, Voorkomen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s