Deze drie simpele dingen voorkomen eenzaamheid

Drie simpele dingen…

wat gebeurt er in mijn brein bij eenzaamheid

  1. Niet geboren worden
  2. Volstrekt geen gevoel hebben
  3. eh… meer weet ik niet.

Eenzaamheid kun je niet voorkomen. Het hoort erbij. Wie niet genoeg verbonden is met anderen voelt zich eenzaam. Zo simpel is het.

Soms kun je daar niets aan doen. Ben je net je geliefde kwijt, is je kind net het huis uit, ben je pas verhuisd, dan hoort die eenzaamheid er bij. Het kost tijd om te wennen aan je nieuwe leven.

Mijn net gepensioneerde wederhelft (die verder nooit in mijn blogs voorkomt) is nu nog vooral blij. Ik ook dus. Maar het kan best zijn dat hij zijn collega’s gaat misen. En dat eenzaamheid ook bij hem de kop op steekt. Je moet snappen dat je nieuwe relaties moet aangaan, of oude in ere herstellen.

Daar heb je dan in principe echt geen deskundige voor nodig. Wel moet je weten dat eenzaamheid je kan overvallen. Dan schrik je minder.

Op den duur zul je weer relaties moeten aangaan, anders ga je er onderdoor. Dat geldt ook voor mensen die een zwaar verlies hebben geleden. Als eenzaamheid je langer dan pakweg een jaar in zijn greep houdt, wordt het  gevaarlijk. Je gezondheid lijdt eronder, jij lijdt eronder, maar vooral wordt het steeds lastiger er zelf uit te komen.

Dat is het moment waarop je hulp nodig hebt. Niet van een goedbedoelende buurman of vrijwilliger, maar van iemand die is opgeleid om te helpen bij eenzaamheid. Dat lijkt overdreven, maar ik leg het graag uit.

Eenzaamheid gaat gepaard met hersenveranderingen, met veranderingen in je hormoonhuishouding en met veranderingen in je persoonlijkheid. Het is absoluut noodzakelijk dat je daar verbetering in brengt voor je gaat proberen met anderen contact te leggen. (Waarschijnlijk wil je ook helemaal geen mensen leren kennen als je je zo waardeloos voelt).

De kans dat leuke mensen jou leuk vinden als je zo down bent is eerlijk gezegd ook niet bar groot. Daarom heb je hulp nodig van iemand  die weet wat eenzaamheid doet met een mens en hoe je dat kunt herstellen.  Pas als dat gebeurd is kun je gebruik maken van al die mogelijkheden om in contact te komen met anderen.

Het is nu eenmaal niet simpel.

Leven.

Eenzaamheid.

Maar wel de moeite waard om er alles uit te halen wat er in zit! Voorkomen kun je eenzaamheid niet. Wel er wat aan doen.

In drie simpele stappen:

  1. Informeer je over eenzaamheid en wat het met je doet
  2. Snap dat je een probleem hebt, geef het toe aan jezelf
  3. Vraag hulp.

Doen.

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Eenzaam, eenzaamheid, Uncategorized, Voorkomen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s