Eenzaamheid initiatieven: 9 redenen waarom ze niet werken en wat jij er aan kunt doen

Slachtoffer van eenzame genen?Eenzaamheid grijpt ons aan. Als we horen over eenzaamheid voelt dat verdrietig. Of we nu denken aan vergeten ouderen of aan gehandicapten, aan mensen die door ziekte hun huis niet uit kunnen, ons hart gaat open en we willen wat doen.

Overal zijn daarom mensen in de weer om iets aan eenzaamheid te doen. Uitjes organiseren, etentjes voor eenzame ouderen, inloophuizen voor daklozen, te veel om op te noemen.

Waarom al die prachtige dingen niet werken tegen eenzaamheid? Ik geef je negen redenen.

 1. Eenzaamheid is geen ouderenprobleem. Ja, ook ouderen hebben er last van, maar vaak hebben ze dat dan al jaren. Een probleem in een eindstadium proberen op te lossen is nooit een slimme strategie.
 2. Eenzaamheid los je niet op met een uitje. Ook niet met meerdere uitjes. Eenzaamheid betekent dat iemand een evenwichtige verbinding met anderen mist.
 3. Eenzaamheid is een persoonlijk probleem. Net als verliefdheid of kiespijn is het niet iets dat je voor een ander kunt oplossen.
 4. Verbondenheid met anderen vraagt om een persoonlijke betrokkenheid en wederzijdse wens. Je kunt iemand geen vriendschap opdringen.
 5. Verbondenheid met anderen vraagt om een persoonlijke betrokkenheid en wederzijdse wens. Dat krijg je niet als je als maatje een jaar lang een uurtje per twee weken bij iemand langs gaat. En dan stopt.
 6. Mensen met elkaar in contact brengen is geen oplossing van eenzaamheid. Het kan zelfs eenzaamheid versterken.
 7. Mensen met dezelfde interesses vinden elkaar niet automatisch leuk… zeker niet als ze zich eenzaam voelen
 8. Vrijwilligerswerk doen is dankbaar en nuttig, voor iedereen. Eenzame mensen inzetten als vrijwilliger is niet verstandig, want eenzaamheid is besmettelijk. Het is geen oplossing voor eenzaamheid.
 9. ‘Eenzame mensen’ zijn vaak minder leuk gezelschap. Dat komt doordat eenzaamheid je verandert. Als je daar niets aandoet, helpt je hulp niet.
 10. Het ontbreekt vaak aan echte hulp bij eenzaamheid, die nodig is om mensen weer goed en gezond te laten functioneren, zodat ze hun eenzaamheid kunnen oplossen.

Wat jij kunt doen?

 1. Meer leren over eenzaamheid,
 2. Begrijpen dat eenzaamheid veel en veel complexer is dan de meeste mensen vermoeden.
 3. Eenzaamheid bespreekbaar maken en
 4. mensen wijzen op de noodzaak van hulp. Al was het alleen maar voor jezelf, later…
 5. Zo nodig je laten bijspijkeren.

Succes!

Jeannette

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Anderen helpen, eenzaamheid, ouderen, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eenzaamheid initiatieven: 9 redenen waarom ze niet werken en wat jij er aan kunt doen

 1. Pingback: Afkomen van eenzaamheid? 5 profs adviseren je hóé - Passievoorpsychologie.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s