De derde keer was raak. Eenzaam, eenzaam, einde.

suicide door eenzaamheidToen ik hoorde dat Jeroen het weer had geprobeerd, was ik net zo verdrietig als wanneer het hem gelukt zou zijn.

Hoe kort door de bocht ook, iemand die eerder probeerde een einde aan het leven te maken, loopt grotere kans het nog eens te proberen dan iemand die het nog nooit heeft gedaan. En net als met andere dingen geldt ook hier dat hoe vaker je het oefent, des te beter je er in wordt.

Voor mensen die een poging tot suïcide hebben gedaan is het dan ook van het grootste belang zo snel mogelijk begeleiding te krijgen. Nu is eenzaamheid een van de grootste risicofactoren voor het trachten een eind aan je leven te maken. Het ligt dus voor de hand om mensen die een poging hebben gedaan uit het leven te stappen direct door te verwijzen naar een specialist op dit gebied.

En daar zien we een levensgroot probleem opdoemen…

Eenzaamheid is op zich al een ellendige ervaring. Iedereen kent het, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Iedereen moet er dan ook mee leren omgaan. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor dat niet lukt. Omdat je in een situatie zit waardoor je niet veel kunt ondernemen. Of doordat er te veel dingen tegelijk op je bordje liggen. Of doordat je in je jeugd dingen hebt meegemaakt die het voor jou heel lastig maken om te gaan met relaties.

Maar erger is misschien nog wel dat er nauwelijks mensen zijn waar je met goed fatsoen wordt geholpen als het gaat om omgaan met eenzaamheid. Het bizarre feit doet zich voor dat op universiteiten en hogescholen eenzaamheid meestal wordt gezien als een ouderenprobleem. Zodat er geen mensen zijn die een stevige theoretische èn praktische achtergrond hebben om mensen te helpen wiens leven door eenzaamheid is verziekt.

Ja, bij mijn eigen trainingsbedrijf leren ervaren coaches hoe ze dat moeten doen.

Maar ja, dat is maar een handjevol mensen op een grote zee aan misère.

En dan nog… je kunt alleen mensen helpen die geholpen wensen te worden…

Mijn hart gaat uit naar Jeroen. Ik wens hem alle goeds, en de moed om hulp te vragen.

Jeannette

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, Depressie, eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s