Hulp vanaf de top van Mount Stupid

Knipsel mount stupid en eenzaamheidAls iets je aandacht opeens pakt, duik je in de materie. Je leert snel, want het boeit je.  Voor je het weet zit je bovenop Mount Stupid: de plek van waar jij denkt de wereld te kunnen verbeteren.  Veel mensen realiseren zich niet dat ze op dat moment bitter weinig weten, ze zijn overtuigd van eigen kennis en gaan aan de slag.

 

(De lijn in de grafiek stelt jouw inschatting van je eigen kennis voor…)

Heus, ik heb er ook op gezeten. Ik wist het allemaal, en beter ook. Maar nu, na zestien jaar niets anders gedaan te hebben dan mij verdiepen in het onderwerp eenzaamheid,ben ik een stuk bescheidener geworden.

Maar ja, wat zie je gebeuren bij heel veel vormen van hulp bij eenzaamheid? In het welzijnswerk, buurtwerk, bij gemeenten. Vol goede bedoelingen, overtuigd van eigen kunnen starten ze Projecten, vragen subsidie aan, richten stichtingen op, benaderen ministers, starten TV programma’s en spannen Bekende Nederlanders voor het karretje. Na enige tijd zijn zowel de organisatoren als de ‘eenzamen’ teleurgesteld, ze trekken zich terug en geven het op. Dat is doodzonde.

Want als je doorgaat met leren, ontdek je wat er wel degelijk mogelijk is. Misschien op een heel andere manier dan jij eerst dacht. Met echte kennis en deskundigheid, met vaardigheden die er toe doen. Waarmee je mensen (en ja, ze hebben het inderdaad nodig) kunt helpen van die eenzaamheid af te komen.

Intussen kan ik aardig inschatten wie er nog op die top van Mount Stupid zit. Hoor jij daar ook bij? Wat ga jij doen? Wil je op die top blijven kamperen?

Nee, toch? Alsjeblieft, zet door. Wil je echt een verschil maken bij eenzaamheid? Ga een opleiding doen. Want mensen die graag wat willen betekenen voor een ander, daar is enorme behoefte aan. 1,7 Miljoen mensen alleen al in Nederland…

Maar dan moet je wel weten wat je doet…

Iets voor jou? Deze erkende post-HBO opleiding? Doen!

Knipsel Faktor5 opleiding deskundige hulp eenzaamheid

 

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, hulp bij eenzaamheid, onderwijs, welzijnswerk, WMO en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s