Eenzaamheid, dat komt bij ons niet voor

“Ja, met percentages smijten kunnen we allemaal”. Dat zei ze. Ze had me gevraagd hoe groot het probleem van eenzaamheid eigenlijk is. 40% van de Nederlanders zegt zich te vaak eenzaam te voelen. En gemiddeld zo’n 10% voelt zich erg eenzaam. Chronisch. Elke dag dus. Met alle gevolgen van dien.

Ze wilde het dus helemaal niet horen. In haar werk verzorgt ze als counselor de  begeleiding van  een paar duizend mensen. Maar nee, eenzaamheid, dat kwam bij hun organisatie niet voor. Nee, daar kwam nooit iemand mee op de proppen.

Dat maak ik wel vaker mee. Soms komt het omdat degene met wie ik praat zelf stijf staat van eenzaamheid. Dan komt dat onderwerp veel te dichtbij en dat is eng. Maar vaak is het een kwestie van ‘geen idee hebben’.

Je niet bewust zijn van een probleem is al erg als het om jezelf gaat. Want als je je niet bewust bent van een probleem ga je er echt niets aan doen! Zo is het bekend dat mensen met opvallend overgewicht vaak geen idee hebben dat ze echt veel te dik zijn.

Erger is het als jij als professional verantwoordelijk bent voor het welzijn van anderen en dan geen idee hebt dat ze zich gruwelijk eenzaam voelen. Vier op de tien mensen voelt zich te vaak eenzaam, en een op de tien voelt zich ellendig van eenzaamheid. Die mensen zitten heus niet allemaal zielig thuis. En negen van de tien zijn nog geen 65 jaar.

Kijk maar naar de cijfers van de Gezondheidsmonitor:

Knipsel eenzaamheid naar leeftijd

Je kunt pas een probleem aanpakken als je weet dat het bestaat. Eenzaamheid is een probleem. Voor het individu, maar niet minder voor de maatschappij.

Nee, dat gesprek, dat was niet zo’n succes.  Ach, er is een steentje in de vijver gegooid. Wie weet. Ze kunnen dan altijd terecht bij Faktor5. Voor deskundigheidsbevordering.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, counselling, Eenzaam, eenzaamheid, hulp bij eenzaamheid, hulpverlening, maatschappelijk werk, welzijn en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s