Oud, hoogbegaafd en eenzaam

Knipsel herkenbare patronenWij mensen zijn gehecht aan onze vaste patronen. Als alles maar herkenbaar is, als we het maar kunnen plaatsen, als het maar veilig en vertrouwd is, dan hebben we er geen moeite mee. Ook in de manier waarop we verbinding ervaren met anderen, loopt volgens vaste patronen. Het soort mensen waar we makkelijk mee omgaan, de types die bij ons passen, de kringen waar we in ‘verkeren’, het zijn vaste patronen.

Wijk je als persoon af van de ‘normale’ patronen van het dagelijks leven, dan kan dat ervoor zorgen dat het lastiger is ‘normale’ patronen van verbinding te krijgen met anderen. Lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Bij eenzaamheid oplossen gaat het er altijd om hoe je reageert op eenzaamheid. Wat doe je om te zorgen voor nieuwe verbinding, voor een nieuw  patroon van verbonden zijn met anderen, met de wereld.

Afwijken van de groep doe je als je bijvoorbeeld doof bent. Of extreem lang. Of als je huidskleur anders is. Of je accent. Of je IQ. Dat je afwijkt is een gegeven. Hoe je daarmee omgaat is een individueel iets. Een kracht of een gebrek. Ben je hoogbegaafd, dan heb je, of je nu jong bent of oud, één streepje voor: het leren van nieuw gedrag of nieuwe denkwijzen, gaat jou makkelijker af dan een ander.

Doen dus. Meer lezen?

Of wil je meteen opzoek naar goede hulp?

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, hoogbegaafdheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s