Eenzaam en/of alleen. Maakt het uit?

Knipsel loesje eenzaamheidBij deskundigen al langer bekend, maar helaas niet bij het grote publiek: alleen leven is slecht voor een mens.

Over eenzaamheid is veel te doen de laatste tijd. Gelukkig, want dat is echt een heel groot probleem. En meer aandacht kan leiden tot betere hulp. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat alleen leven een nog groter risico is voor de gezondheid dan eenzaamheid.

En denk nu maar niet dat het komt omdat niemand je vindt als je struikelt over je badkamerkleedje. Of omdat je van eenzaamheid aan de drank raakt. Beide zijn inderdaad een groter risico voor alleenstaanden, maar alleen leven is om een andere reden ongezond.

Hoe het precies werkt weet nog geen mens, maar wat wetenschappers hebben ontdekt is dit. Mensen hebben het nodig met elkaar samen te leven, op straffe van allerlei ellende. Zo loop je grote kans sociaal wat onhandig te worden, ten onrechte gezichten van anderen als agressief te beschouwen, aan de drank of andere verslavingen te raken en meer van deze ellende. Doordat je alleen leeft loop je ook grotere kans op eenzaamheid, wat weer eigen misère veroorzaakt, onder andere verminderd cognitief functioneren en verstoring van je afweersysteem

In een tijd waarin alleen leven en single zijn wordt bejubeld, is het gekkenwerk om met deze boodschap naar buiten te komen. Toch, als je weet dat het mensen zo’n tien jaar van hun leven kan kosten, is het dan niet hoog tijd om er eens over na te denken?

De dwang vanuit de overheid om ouderen alleen te laten wonen resulteert voor veel mensen in een snelweg naar de dood. Als de overheid dat niet weet, is het vergeeflijk. Als ze het weet niet.

Jeannette Rijks, januari 2016

Living alone, social integration, and mental health. M Hughes, WR Gove – American Journal of Sociology, 1981 – JSTOR

Reexamining the Ecological Fallacy: A Study in Which Aggregate Data Are Critical in Investigating the Pathological Effects of Living Alone* Walter R. Gove, Vanderbilt University Michael Hughes. Social Forces (1980) 58 (4): 1157-117

Health risk appraisal in older people 1: are older people living alone an ‘at-risk’ group? Kalpa Kharicha, Steve Iliffe, Danielle Harari, Cameron Swift, Gerhard Gillmann, Andreas E Stuck Britisch Journal of General Practice. DOI: Published 1 April 2007

Loneliness and Social Isolation as Risk Factors for Mortality A Meta-Analytic Review. Perspectives on Psychological Science March 2015 vol. 10 no. 2 227-237

 

 

Bij deskundigen al langer bekend, maar helaas niet bij het grote publiek: alleen leven is slecht voor een mens. Wil je niet vroeg aan je eind komen, ga dan samenwonen met anderen!

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, eenzaamheid, ouderen, politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s