Eenzaam? Ik ben fokking vierentwintig hoor!

knipsel fokking 24‘Hoe kan dat nou, ik ben 24!!!! Ben ik dan zo’n stomme loser?!!!Eenzaamheid is voor ouwe sukkels…’ Ze dacht dat ze – net als haar vader – beter maar aan de antidepressiva kon gaan. Ze was depressief, dacht ze. Ze had keuzestress, dacht ze. Eenzaam?

De oorzaak van eenzaamheid is simpel: je mist verbinding met andere mensen. Je mist en bepaald soort verbinding (een partner bijvoorbeeld, of een vismaatje). Of de verbinding die je hebt zou wel wat meer diepgang kunnen gebruiken. Wat je precies mist is persoonlijk.

Eenzaamheid is op zich geen probleem: het is alleen maar een signaal dat er iets niet in de haak is. Het probleem ontstaat pas als je daar niets aan doet. Als je denkt dat het wel over gaat. Dat je er aan moet wennen. Dat is namelijk niet zo. Of als je denkt dat het een oude-mensen-ding is.

Eenzaamheid negeren is net zo dom als pijn negeren. Je kunt er niet altijd iets aan doen, maar je moet het wel onderzoeken! Vaak kun je namelijk wel van alles doen. Aan pijn. Maar ook aan eenzaamheid. Of je nou jong bent of stokoud.

Vraag je naar de oorzaak van eenzaamheid dan vraag je eigenlijk: ‘hoe komt het dat mensen niet weten wat je kunt doen aan eenzaamheid?’ En het antwoord is eenvoudig. We wisten het niet. Net zoals we (lang geleden) niet wisten wat bacteriën waren. Of hoe je een auto moest besturen.

Langzamerhand is de kennis van eenzaamheid aan het groeien. We weten hoe ongelofelijk slecht het voor je is als je je lang eenzaam voelt. Dat je er de grootste gezondheidsproblemen van krijgt. Dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt waar je maar heel moeizaam weer uit komt.

Gelukkig weten we ook steeds beter wat helpt. Wat je wel kunt doen. Wat je beter kunt vermijden. Hoe je anderen beter kunt helpen, of je dat nu doet omdat je persoonlijk betrokken bent bij iemand of als professional. En wat je voor jezelf kunt doen.

Meer weten? Kijk hier.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Depressie, eenzaamheid en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s