Zorgelijk: eenzaamheid in de zorg

Eenzaamheid in de zorgEenzaamheid is het gevoel dat we hebben als onze verbinding met andere mensen niet (meer) voldoet aan onze behoefte. Het is een soort pijn, een signaal om in actie te komen en er iets aan te doen. Eenzaamheid is van alle tijden, alle mensen en alle leeftijden.

Er zijn situaties die, meer dan andere, eenzaamheid als het ware uitlokken. Verlies van gezondheid, van autonomie, van woonplek, van een dierbare, het zijn bekende risicofactoren. Maar ook een fijne, nieuwe woning of baan kan een onverwachte aanleiding zijn tot eenzaamheid. We moeten dan zelf in actie komen om  onze situatie te verbeteren.

Niet altijd kunnen we daar zelf iets aan veranderen.  Het is fijn als er dan mensen zijn op wie we tijdelijk terug kunnen vallen. De eenzaamheid zal daarmee niet opgelost zijn, de pijn wordt wel verzacht. En als het mogelijk is en we er aan toe zijn, is deelnemen aan een speciaal programma en goede keus. Gelukkig zijn er programma’s die kunnen helpen bij het oplossen van eenzaamheid en het vinden van een nieuwe balans.

Omdat eenzaamheid het afweersysteem ondermijnt is het effectief aanpakken van eenzaamheid een vorm van aandacht die zich op termijn dubbel en dwars uitbetaalt. Minder eenzaamheid betekent meer levensgeluk, minder afhankelijkheid, minder depressiviteit, minder snel verloop van Alzheimers… kortom, winst te over.

Als mensen aan onze zorgen zijn toevertrouwd zijn ze daarmee vaak afhankelijk van onze kennis van zaken. Kennis van eenzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van. Weten wat je kunt doen en waar je grenzen liggen, welk advies je kunt geven en op welk moment bepaalde hulp zinvol is, het zijn allemaal vormen van kennis die absoluut noodzakelijk zijn om mensen een veilige omgeving  te bieden die de kans op eenzaamheid zo klein mogelijk maakt.

Meer leren over eenzaamheid doe je hier.

 

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, zorg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s