Mevrouw Rijks, hoe herken ik eenzaamheid?

Knipsel hoe herken ik eenzaamheidVan die vraag word ik altijd een beetje kregel. Want weet je, als het om jezelf gaat, weet je precies dat het om eenzaamheid gaat. Of je dat aan jezelf wilt toegeven of niet, dat is je eigen zaak. Maar het is heus niet zo dat jij dacht dat je wintertenen had, maar  nee, hoor, vergissing, dat was eenzaamheid.

En als het om een ander gaat, dan maakt het me helemaal een beetje narrig. Hoezo moeten wij weten of iemand zich eenzaam voelt?! Dat is nogal een privé zaak. Het is een beetje alsof je wilt nagaan of iemand een schimmeltje of zo heeft op een intieme plek.

Mevrouw Rijks zegt: als jij je eenzaam voelt weet je dat donders goed. Of je er dan ook iets aan wilt doen is een andere zaak. Dat is jouw eigen keus. Daar kan niemand je toe dwingen. En dat moet ook niet. De enige manier waarop jij van eenzaamheid af komt is door:

  1. Erkennen dat je dat probleem hebt
  2. Er zelf iets aan willen doen
  3. De mogelijkheid hebben om er wat aan te doen
  4. Zo nodig hulp vragen
  5. In actie komen!

En eenzaamheid herkennen bij een ander? Alleen als je weet waarnaar je kunt verwijzen of wanneer je zelf deskundig genoeg bent om te helpen, kun je eventueel eenzaamheid bespreekbaar maken.

Zorg vooral goed voor jezelf.

Jeannette

 

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, hulp bij eenzaamheid, ouderen, Tips tegen eenzaamheid, welzijnswerk, WMO. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s