Vragen met schokkende antwoorden

Dame eenzaamStudenten en anderen die zich willen storten op de aanpak van eenzaamheid sturen mij vaak lijsten met vragen. Tja, da’s lekker makkelijk. Toch zijn het vragen waar veel mensen mee worstelen. Daarom deze keer de vragen van Rosa, die een leuk project voor eenzame ouderen wil starten.

-Wat denkt u dat de oorzaken zijn van eenzaamheid onder ouderen?
-Waardoor denkt u dat ouderen het moeilijk vinden om hierover te praten?
-Denkt u dat ouderen eerder op zoek zijn naar een nieuwe liefde of vriendschap? Waar maakt u dit uit op?
-Hoe denkt u dat we ouderen het beste kunnen benaderen (online, offline etc.)?
-Wat zou u van de volgende dingen vinden: een evenement voor ouderen waarbij er voor elke interesse wat wils is (koken, muziek, wandelen, etc.), speeddaten of een datingapp voor ouderen (is dat te ingewikkeld)?
-Denkt u dat ouderen bereidt zijn om hiervoor te betalen?

Nou, daar gaat ie dan, Rosa:

Laten we eerst vaststellen wat eenzaamheid is, voor we verdwalen in ideeën en opvattingen. Eenzaamheid is de waarschuwing van het lichaam dat we (een bepaald soort) verbinding met anderen missen. Het zet ons aan opnieuw verbinding te maken met anderen, of met onze oude bekenden de relatie te veranderen en opnieuw invulling te geven.

Eenzaamheid is dan ook een normaal verschijnsel, dat hoort bij het leven. Het maakt deel uit van ons overlevingsmechanisme: het zorgt ervoor dat mensen elkaar opzoeken en relaties aangaan. Alleen zo, dankzij het feit dat mensen met elkaar verbonden zijn kan een samenleving voortbestaan.

De oorzaak van eenzaamheid onder ouderen is dezelfde als die bij baby’s, kinderen of volwassenen… er is iets veranderd waardoor de bestaande verbindingen niet meer voldoen aan de behoefte. Eenzaamheid wordt pas een probleem als iemand niet in staat is, door welke oorzaak ook, om te werken aan het verbeteren van verbinding met anderen. Heel oude mensen zijn daar vaak minder toe in staat door slechte gezondheid en mindere mobiliteit.

Gevolg is dat ouderen vaak minder in staat zijn zelf eenzaamheid op te lossen. Dat is erg, want helaas veranderen je hersenen door langduriger eenzaamheid. Zo kom je in een situatie waar je zonder deskundige hulp er dan niet meer uit komt.

Eenzaamheid is nog een beetje een taboe. Mensen denken vaak dat ze losers zijn als ze zich eenzaam voelen. Dat is jammer want pas als je er over praat kom je erachter dat je hulp nodig hebt.

Goedbedoelde initiatieven, zoals daten voor ouderen, bijeenkomsten gebaseerd op gedeelde interesses en dergelijke zijn volstrekt onzinnig als aanpak van eenzaamheid. Het kan hooguit een middel zijn om mensen die zelf al in staat zijn uit eenzaamheid te komen, een gelegenheid te bieden dat te doen. Als aanpak van eenzaamheid is het volstrekt zinloos. Vergelijk het maar met de aanpak van anorexia: dat doe je ook niet door iemand een bord lekker eten voor te zetten. Daarmee onderschat je de problematiek op groteske manier.

Het hangt helemaal af van de persoonlijke behoefte van mensen waar ze naar op zoek zijn. Vaak zijn ze helemaal niet op zoek, maar willen ze zich beter voelen, linksom of rechtsom. Het hangt helemaal af van de leeftijd en ontwikkeling van iemand of zij of hij via internet of met ‘old school’ middelen kan worden benaderd.

Ik denk dat iedereen die een pijnlijk probleem heeft (en eenzaamheid is een pijnlijk probleem) bereid is te betalen voor een goede oplossing. De vraag is of mensen een goede oplossing herkennen als ze die zien… Zoals bij elk probleem is het vaak wonderolie die het best verkoopt.

Ik blijf hameren op goede hulp waar je echt resultaat van mag verwachten. Die goede hulp vind je steeds meer.

O, ja, en Rosa, ik snap best dat je dit niet wilde horen. Maar ja, we kunnen elkaar wel blij maken met leuke sexy plannetjes, maar je wilt toch dat mensen er wat aan hebben? Word deskundig. Of koop deskundigheid in voor je project.

Succes!

Jeannette

 

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, ouderen, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s