Wat hebt u nodig?

VraagtekenAls ik iemand vraag: ‘wat heb je nodig?’ * en ga wachten op antwoord, kan er van alles gebeuren. De ander zal zeker met een antwoord komen, want hij of zij weet dat ik dat verwacht.

Hulpverleners worden de weg op gestuurd met de opdracht de cliënt te vragen wat hij of zij nodig heeft. En ja, er zal een antwoord komen. Sociaal wenselijk, weet je nog?

De vraag achter de vraag ontdekken, dat is de volgende stap. Belangrijk, maar nog steeds niet genoeg. Als de ander de eigen behoeften niet kent, zal het antwoord nog steeds niet het juiste antwoord zijn. Hulp die gebaseerd is op dat antwoord zal het probleem niet helpen oplossen.

Als wezenlijke behoeften niet zijn vervuld, zal dus weer een nieuwe vraag ontstaan. Want de behoefte, ja, die blijft voelbaar. Te vaak is die leegte veroorzaakt door eenzaamheid. Het gemis aan werkelijk verbinding met anderen. En zolang die behoefte niet is vervuld, blijft de leegte bestaan. Soms zullen mensen dat ervaren als verveling, als een gebrek aan invulling van hun tijd. Wees dan extra bedacht op eenzaamheid.

Als eenzaamheid de oer-behoefte is die aangeeft wat er ontbreekt, zal die leegte alleen worden gevuld door verbondenheid in een wederzijdse, betekenisvolle relatie.

Menselijke behoeften kennen en kunnen bepalen waar een tekort is, dat is iets wat we we allemaal zouden moeten leren. Hulpverleners hebben bovendien de opdracht te weten hoe ze mensen kunnen helpen die behoefte te vervullen. Anders zijn zij niets meer dan gezelschapsdame of -heer.

Bij ons kun je leren hoe je mensen echt effectief helpt bij eenzaamheid. Dus wil jij ook deskundig worden, sluit je dan aan.

* Waarschijnlijk de meest gestelde vraag in hulpverlening.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in coaching, eenzaamheid, therapie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s