300 jaar ervaring? Mijn rug op!

Jeannette Rijks presenteert Creatief LevenVorige week gaf ik een workshop. Ze hadden van tevoren een pitch gehad, ze wisten wie ze in huis haalden. Specialist eenzaamheid. Grote mond. Eigenwijs.

Voor wie het nog niet weet: de meeste hulp bij eenzaamheid bestaat uit boerenkoolaanpak.

Kort door de bocht: je kookt een pan boerenkool en gaat gezellig samen eten. Met De Eenzamen. Dat werkt niet bij een gebroken been, dat werkt niet bij anorexia en dat werkt niet bij eenzaamheid.

Wat bleek: de zaal zat vol met boerenkoolkoks. Met een HBO opleiding, dat dan weer wel.

Het was een gezellige worskhop, veel vragen en interactie. Tot de hel losbrak.

U zegt dat het niet helpt als ik bij die mevrouw op bezoek ga. Maar de mensen zijn altijd blij als ik kom! En vaak willen ze dat ik nog even blijf!

Dat kreeg bijval. Hun aanpak van eenzaamheid bestaat uit: mensen bezoeken, een praatje maken, ze meenemen naar de bingo of een ander uitje, stimuleren te bewegen (hartstikke goed), en dat is het dan. Dat doen ze al jaren. Samen hadden ze al mee dan 300 jaar ervaring in eenzaamheid, zeiden ze. Ze waren boos. En heus, ik snap dat. Echt.

Maar ja. Zo moeenzaamheid boeet hoe-heet-ie-ook-alweer* zich hebben gevoeld toen ie kwam beweren dat de aarde rond is. Uitgejouwd. Want iedereen weet toch dat de aarde plat is? Of hoe-heet-die-andere-ook-alweer* die kwam vertellen dat artsen hun handen moesten wassen.

Ik was er al bang voor. Dat ze boe zouden roepen.

Eenzaamheid. Iedereen heeft het af en toe, dan denk je al gauw dat je er verstand van hebt. En als je al jaren wordt betaald om bezoekjes af te leggen, valt het niet mee als er iemand (ja, ik) komt beweren dat je het anders moet doen om succes te hebben.

Ach, er is een zaadje geplant, dat wel.

Eenzaamheid is een probleem waar je zo jong mogelijk iets aan moet doen. Maar ook bij ouderen valt er nog heel wat te winnen. Gelukkig kan er heel veel. Als je weet wat je moet doen. Daar moet je wel wat voor leren. Of bijleren. Maar vaak ook: afleren.


 

* Van Aristoteles is bekend dat hij de aarde als een bol zag. Het heeft nog eeuwen geduurd voor die kennis algemeen aanvaard werd. Eeuwen, he.

* Semmelweis. Bracht aantallen slachtoffers van kraamvrouwenkoorts drastisch omlaag. Verguisd, belachelijk gemaakt, ontslagen. Pas na vijftig jaar werd zijn werk geaccepteerd.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, GGZ, ouderen, welzijn en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 300 jaar ervaring? Mijn rug op!

 1. Martin vd Lustgraaf zegt:

  Zo ken ik je weer Jeannette. Voor d’n duvel niet bang. Bam!
  ik kreeg eens te horen bij een tienminutengesprek met twee juffen over de leerbaarheid van mijn dochter dat zij samen 45 jaar ervaring hadden en dus….
  Mijn antwoord laat zich ook raden 🙂 ze heeft gymnasium gehaald en studeert nu criminologie waarmee ze mogelijk valse waarheden kan ontmaskeren…
  zoete ontwikkeling.
  voor de meelezers. Jeannet is scherp maar wel vaak terecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s