Ervaring met eenzaamheid: Annemiek Nuijens uit Purmerend

Het was vrijdagochtend rond 11 uur. Ik was in het oosten van het land in het huis van mijn moeder en werkte aan een artikel. ’s Middags had ik twee afspraken en later zou ik mijn moeder van 84 bezoeken, die net was opgenomen in een verpleeghuis. De telefoon ging. Een geagiteerde Annemiek Nuijens, die vroeg of ik hen kon helpen. “Hen” is het Diaconaal Platform Purmerend.

Ze hadden in Purmerend een bijeenkomst georganiseerd rond het thema eenzaamheid. Jenny Gierveld zou er de spreker zijn. Maar ja, zij had afgebeld wegens persoonlijke omstandigheden… en nu liepen de mensen al de zaal in… en of ik ze uit de brand kon helpen door een lezing te houden.

Dan moet je even snel schakelen. Was het haalbaar? Ik had een recente Prezi op de laptop die ik bij me had. Check. Had ik een beetje representatieve kleding? Ja, even verkleden… Kon ik het halen qua tijd? Ik was een kleine anderhalf uur verwijderd van Purmerend. Ik moest dan mijn afspraken afzeggen. Ik zou om twee uur moeten spreken. Met een beetje geluk zou het gaan. Dus ik zei dat het wat mij betreft zou kunnen.

Mijn tarief was een probleem. Maar ach, ze zat enorm in de rats en ik wilde die anderhalf honderd man graag meer vertellen over de aanpak van eenzaamheid. Dus ging ik akkoord met het bedrag dat ze bood. Ik vroeg haar waar ik in de buurt kon parkeren, zodat daar geen oponthoud zou ontstaan en mevrouw Nuijens beloofde me een gereserveerde parkeerplaats op het terrein. De route zou ze voor de zekerheid mailen via het contactformulier op mijn website.

Dus hup, alles afgesloten, omgekleed, afspraken afgezegd en op weg. Nog even snel langs mijn moeder om te vertellen dat er wat tussen was gekomen, en de snelweg op.

Wat denk je? Terwijl ik onderweg ben krijg ik een tekstbericht van Annemiek Nuijens: Mevrouw Gierveld is onderweg. Geen telefoontje, geen excuses, geen niks.

Ik heb niet mijn normale tarief gerekend. Maar het leek me wel redelijk dat ik in elk geval dat kleine bedrag in rekening bracht dat ze me geboden had. Ondanks het feit dat mijn hele middag voor hen was omgegooid. Wat ik nog het ergste vond was dat ik door deze afspraak niet, zoals beloofd, bij mijn bejaarde moeder kon zijn.

Ze weigert te betalen. Je snapt wel hoe dat is gegaan. Ze had het goed met mij geregeld, en toen kwam Jenny Gierveld toch… dus ontken je gewoon dat er een afspraak is. Uit de reactie op mijn factuur: “We vinden het uitermate vervelend dat een en ander zo verlopen is, maar constateren ook dat het uw eigen verantwoordelijkheid was om in actie te komen op de manier waarop u dat hebt gedaan .”

Voor iemand met oprechte bedoelingen, gedreven om eenzaamheid de wereld uit te helpen, geeft dit een erg nare nasmaak. In mijn visie niet de manier waarop je met elkaar omgaat. Het lijkt erop dat die visie niet door iedereen gedeeld wordt. Misschien is een waarschuwing in dezen op zijn plaats?!

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Ervaring met eenzaamheid: Annemiek Nuijens uit Purmerend

 1. Lody de Melker Worms zegt:

  Wat een sukkels zeg. Ben je lekker mee.

 2. Ria Verheul zegt:

  Kan mij voorstellen, dat je boos bent, zou ik ook zijn, maar ik zou dat niet op deze manier naar buiten hebben gebracht.

  • Beste Ria,
   Dank voor je reactie. Ik begrijp het. Ik heb er ook erg lang over nagedacht of ik zoiets moest doen. Het gaat nogal in tegen mijn eigen fatsoensnorm. Blijkbaar is mijn gevoel voor rechtvaardigheid sterker dan mijn fatsoen. Als je niets anders kunt dan naming and shaming, dan moet dat maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s