Eenzaam? Wilt u opium of liever een robot?

Eenzaam zorgrobotEr wordt hard aan gewerkt: zorgrobots.

Niet alleen voor het praktische werk, nee, ook voor de broodnodige sociale interacties. Zo is ontdekt dat zorgrobot Alice, een pop met een lief gezichtje, een positief effect heeft op licht dementerende mensen. Ze bewegen meer en zijn minder ongezond.

Wij mensen hebben een brandende behoefte ons te verbinden aan anderen. We hebben die band met mensen nodig om te groeien, ons te ontwikkelen, ons gedrag bij te schaven, ons geheugen op peil te houden en om gezond te blijven. We hebben die band zo hard nodig dat we er ziek van worden als we ze niet hebben. We zijn erop gemaakt ons te verbinden met anderen.

Als dat niet lukt zoeken we naar alternatieven. Een hond, de televisie, een berg spullen of een volleybal met een gezicht. Eten tot we niet meer in de stoel passen, drinken tot we alleen nog rijp zijn voor het verpleeghuis. Gamen tot we zo ver zijn verwijderd van de anderen dat we nergens meer bij passen. Drugs tot we dood gaan.

Eenzaamheid is ons natuurlijke waarschuwingssignaal voor als onze band met anderen  niet goed (genoeg) is. Het is een seintje om die broodnodige banden te versterken, te verbeteren, of nieuwe aan te gaan. Alles wat niet bijdraagt aan het verbeteren van die banden is een verslechtering van ons bestaan. Alles wat niet bijdraagt aan het versterken van de verbinding met anderen is symptoombestrijding.

Soms heb je geen keus. Als je uitbehandeld bent en van pijn niet meer weer waar je het zoeken moet is alles wat verlichting brengt een zegen. Als je aan eenzaamheid niets (meer) kunt doen, is een robot misschien wel fijn. Of een stevige dosis drank. Of een opiumroes. Of, zoals die mevrouw in het verzorgingshuis zei: ‘de televisie is mijn beste vriend’.

Wanneer kun je iets doen aan eenzaamheid en wanneer is verdoving de enige optie? Het antwoord op die vraag vinden wordt de grootste uitdaging van het komende decennium.

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Robotica, welzijn, zorg en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s