Zomereenzaamheid… weet je nog van vroeger?!

eenzame achterblijver

Toen ik een jaar of negen was ging ‘iedereen altijd’ in de zomer op vakantie. Wij niet. We gingen wel naar familie, hoor (en stiekem zijn dat de mooiste zomers ooit geweest, maar toch) maar de anderen gingen kamperen of zo. In elk geval waren ze weg. De school was dicht. De clubs waren gestopt. Alles was even saai en vervelend. Je vrienden en vriendinnen waren weg, tja, wat doe je dan in je eentje?

Zo is opeens zomereenzaamheid een begrip. Mensen die in de zomer nergens heen kunnen, omdat de plekken waar ze heen gaan dicht zijn in de zomer. Geen dagopvang, geen bingo, de buurthuizen draaien niet, clubs houden een zomerstop van soms wel vier maanden, kortom: niks te doen. John D. Eastwood heeft als een van de eersten het onderwerp verveling onderzocht. Hij noemt het een ‘gebrek aan de mogelijkheid iets te doen dat werkelijk de moeite waard is’.

Wat blijkt? Mensen hebben verveling nodig om te komen tot nieuwe, creatieve ideeën. Zonder verveling blijf je doen wat je altijd deed. Is eenzaamheid je probleem? Of is het verveling? Dan is het misschien wel eens goed dat je door die verveling beseft dat je met je leven iets anders kunt doen. Het blijkt dat een gevoel van zingeving een eind maakt aan verveling. Het zou wel eens je eenzaamheid kunnen oplossen ook! Geen idee hoe je zingeving in je leven krijgt?

Doe dan het programma Creatief Leven. Het helpt je zingeving te vinden. Of een ander doel in je leven. Een partner bijvoorbeeld. Maar eerst: jezelf…

Mooi om deze zomer aan te pakken. In twee maanden is je leven veranderd. Weg verveling. Weg zomereenzaamheid.

O, en voor degenen die echt geen kant op kunnen en afhankelijk zijn van hulp en steun van anderen, en van afleiding: kom op voor jezelf, bel of mail, vraag hulp. Durf te vragen!

Jeannette

 

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s