Gut, heb jij ook een jeugdtrauma?

eenzaam trauma vingerEerst even dit. Een trauma is een beschadiging. Artsen noemen een sneetje in je vinger ook een trauma.

Psychologen, en vooral psychotherapeuten bedoelen iets anders als ze praten over een jeugdtrauma. Vaak gaat het dan om mensen die een Vreselijk Moeilijke Jeugd hebben gehad. Het lijkt ook logisch dat als je te maken hebt gehad met mishandeling in je jeugd of psychisch verwarde ouders, of seksueel misbruik dat je later in je leven een enorme berg ellende aan over houdt.

Dat is niet zo.

Dat wil zeggen, niet per se.

Omgekeerd kun je van een heel klein vervelend voorval in je jeugd jaren en jaren ellende hebben. Zeg maar, een sneetje in je vinger, maar dan psychisch.

Zoals een sneetje je vinger – als het niet goed is verzorgd – ertoe kan leiden dat je je vinger kwijt raakt, zo kan een kleinigheid in jeugd tot gevolg hebben dat je je je leven lang eenzaam voelt.

Dat je dat weet is al vervelend. Je vindt jezelf misschien kinderachtig omdat je die kleinigheid nog steeds beschouwt als de bron van al je ellende.

Het kan ook zijn dat je het helemaal niet weet. Dat je denkt dat je nou eenmaal geboren bent om een Eenzaam Persoon te zijn. Dat er misschien iets is gebeurd in jeugd waar je niks van weet.

Mensen kunnen door gebeurtenissen in hun jeugd als het ware psychisch krom groeien. Dat kan door grote of door kleine gebeurtenissen komen. Veel mensen die hun leven lang het gevoel hebben dat ze “nou eenmaal eenzaam zijn”, voelen zich zo door een gebeurtenis in hun jeugd.

Gelukkig kun je daar heel veel aan doen. Zodat zo’n trauma niet je hele verdere leven verziekt.

Of je nou een trauma hebt of niet, als je je eenzaam voelt is het slim daar wat aan te doen. En als het je in je eentje niet lukt is het nog slimmer om er hulp bij te vragen.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in Anderen helpen, coaching, counselling, eenzaamheid, zelfhulp en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s