Jouw bevrijdingsdag?

Na het herdenken van gisteren bedenk ik me vandaag waar mensen zich van kunnen bevrijden. Gisteren zag ik mensen die na 70 jaar nog getekend zijn door de gebeurtenissen van toen. Wij hebben nu geen oorlog en daar ben ik diep dankbaar voor.

 

De oorlogen in de rest van de wereld, daar kunnen we goed beschouwd niet zo bar veel aan doen. Maar de ervaringen die een leven tekenen, die ertoe leiden dat mensen achterdochtig zijn, bang, teruggetrokken en ongelukkig, die vinden dag in dag uit om ons heen èn in ons eigen leven plaats. Dat soort ervaringen zijn net zo hardnekkig als oorlogservaringen: die raak je niet zo maar kwijt. Maar dat soort ervaringen,  die ons eenzaam maken, daar kunnen we zeker wel iets aan doen. Elke dag.

 

Je kunt het leven van een ander oneindig veel plezieriger maken als je net iets meer rekening houdt met elkaar. Je kunt je eigen leven oneindig veel gelukkiger maken als je zelf je eenzaamheid onder ogen durft te zien. Als je snapt dat het weliswaar niet jouw schuld is dat je je eenzaam voel, maar dat het wel jouw verantwoordelijkheid is er wat aan te doen.

 

Snap dat het er niet om gaat dat je te weinig onderneemt. Snap dat het er niet om gaat dat je niet sociaal genoeg bent. Snap dat het er niet om gaat dat je meer moet geven, je moet opofferen of meer voor anderen doen. Het gaat erom dat je voor jezelf opkomt en hulp vraagt bij het aanpakken van eenzaamheid. Waarom? Omdat het superlastig is om het in je eentje te doen. Wil je weten waarom, lees dan dit.snip vlag eenzaamheid

 

Ben je nu opgelucht? Begrijp je nu hoe het komt dat je blijft hangen in eenzaamheid, ook al ben je jong? Begrijp je ook dat je hulp nodig hebt van iemand die jou begrijpt en die echt kan helpen? Nou dan. Bevrijdingsdag kan ook betekenen: je persoonlijke bevrijding van een periode in je leven. Vier je eigen bevrijdingsfeestje.

 

Jeannette RijksSpecialist eenzaamheidprivé hulp

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Inspiratie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Jouw bevrijdingsdag?

  1. Helder en stimulerend artikel. Herkenbaar na drie en veertig jaar in de gezondheidszorg te hebben gewerkt en nu zelf met pensioen .
    Het wordt nu hoogtijd om aan mijn eigen ” bevrijdingsdag” te werken
    Anita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s