Eenzaamheid verandert je hersenen

breinAls je je eenzaam voelt is dat niet alleen maar vervelend. Het maakt ongezond. Maar dat niet alleen. Het maakt dat je hersenveranderingen ondergaat. Die zorgen er onder meer voor dat je minder plezier hebt in het omgaan met mensen. Je blijft liever thuis.  Zodat je voor je het weet in een vicieuze cirkel zit. Dat is waarom ‘eenzame mensen’  niet geholpen zijn met leuke uitjes of activiteiten.

Je kunt daardoor gewoonweg niet actief participeren of zelfs maar deelnemen aan activiteiten. Het is alsof iets je tegenhoudt… en dat klopt ook. Namelijk je eigen hersenen. Wil je iets doen tegen eenzaamheid, dan moet je eerst iets doen aan die hersenveranderingen. Daarvoor hebben wij een programma, Creatief Leven.

Heb je dat doorlopen, dan kun je op zoek naar wat er bij je past. Of het nu vrijwilligerswerk is of een partner… leuke activiteiten of af en toe een uitje. Meer weten over het programma? Kijk hier!

Zelf mensen ermee leren helpen? Kijk hier!

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, eenzaamheid, Tips tegen eenzaamheid en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Eenzaamheid verandert je hersenen

 1. K M K zegt:

  Zou je je bron kunnen vermelden?

 2. albert Grooten zegt:

  kan de hersen verandering ook weer hersteld worden?

 3. Lody de Melker zegt:

  Dat is mooi, verder kun je veel goeds voor je hersenen doen door allerlei stress reducerende methodes, genoeg bewegen en goed te eten. Voeding is heel belangrijk. 2 dingen zijn bv belangrijk voor het goed functioneren van de hersenen. 1. Omega 3, krijgen we normaal te weinig binnen. Moet wel uit zee komen van planten is minder geschikt. Voor vegetariërs, algen kan ook maar is wel veel duurder. Vis olie moet ook wel van goede kwaliteit zijn. verder zijn donkere bessen heel goed. Hoeven geen Goti-bessen te zijn (nog al duur) maar blauwe bessen of cranberry’s is heel goed zitten veel anti oxidanten in.

 4. Pingback: Jouw bevrijdingsdag? | Eenzaamheid – Jeannette Rijks

 5. Hans Kamphof zegt:

  Allemaal prachtig die mooie theorieën. Maar wat écht helpt is oprechte & welgemeende aandacht
  van mensen om je heen en wat verder weg. Het is al te gemakkelijk om de verantwoordelijk alleen
  bij de eenzame mens zelf te leggen. Nodige de eenzame mens eens uit op de koffie; stuur eens een kaartje. Laat in ieder geval blijken dat hij/zij niet vergeten wordt want dat is het ergste wat iemand kan overkomen.

 6. Hans, dat is zeker belangrijk, nuttig en mooi. Maar dan zijn mensen nog steeds afhankelijk van een ander en dat is voor een deel ook normaal want wederzijdse afhankelijkheid is een normale en realistische situatie in het leven. Maar het is toch geweldig als mensen zelf weer capabel en gemotiveerd zijn om relaties aan te gaan en bewust worden wat ze nu werkelijk willen? Mooi toch als ze bewuster worden van zichzelf en van hun mogelijkheden. Verder is het zo dat als je langer eenzaam ben dat je dan minder vaardig ben in allerlei belangrijke zaken die er toe doen om succesvol goede relaties aan te gaan. Zo als nu bekend is dat je hersenen anders en minder goed functioneren als je al langer eenzaam ben. Dat verbeter je allemaal niet door dat je bezoek krijgt. Hoe prettig dat ook is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s