Eenzaam is als je je eenzaam voelt

elderly-man-on-walkerOnvoldoende contacten hebben maakt je kwetsbaar. Als er niemand is aan wie je kunt vragen een boodschap te doen als je ziek bent, als je niemand hebt om op terug te vallen als je je hart zou willen luchten, dat maakt eenzaam. Ouderen die alleen in hun eigen huis blijven wonen lopen een groot risico op vereenzaming. Maar zij niet alleen.

“Ik zie mijn kinderen zelden. Ze hebben hun eigen leven. Kleinkinderen heb ik niet. Mijn vrouw voelt zich daar prima bij. Zij doet veel aan vrijwilligerswerk. Ja, vrienden hebben we wel. Toch voel ik me eenzaam.”

“Sinds mijn vader zijn eigen flat heeft voel ik me zo ellendig. Hij heeft het heel fijn, zegt hij, met zijn vriendin. Ik heb het gevoel dat ik er net zo goed niet zou kunnen zijn”.

Eenzaamheid trekt zich niets aan van leeftijd of omstandigheden. Eenzaam betekent: de verbindingen missen die je zo broodnodig hebt. Het wordt tijd dat we snappen dat je daar dingen voor moet leren. En aan je kinderen moet leren.

Eenzaamheid bij zeer oude, kwetsbare mensen is diezelfde eenzaamheid als bij jongeren. Ook zij zijn echt niet geholpen met een leuk uitje als afleiding. Of met een surrogaat-vriend. Eenzaamheid, op welke leeftijd ook, vraagt om het maken van verbindingen die passend zijn voor de persoon. En daar leiden wij nou mensen voor op. Om diegenen te helpen die een beetje hulp wel kunnen gebruiken.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, Jongeren, WMO en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s