Eenzaamheid is geen probleem

Eenzaamheid is een signaal

Eenzaamheid is een signaal

Eenzaamheid als signaal

Eenzaamheid is een fysiek signaal, te vergelijken met honger en dorst, waarbij het lichaam aangeeft dat er een tekort is in de (patronen van) verbinding met anderen. Eenzaamheid is dus op zich niet negatief want het zet aan tot herstellen van een ongezonde situatie.

Als t niet lukt

Eenzaamheid wordt pas een probleem als je, door welke oorzaak ook, niet in staat bent die goede verbindingen te realiseren.  Dat kan allerlei oorzaken hebben. Eenzaamheid aanpakken is daarom altijd een individueel proces: je moet iets leren.

Soorten eenzaamheid niet interessant voor aanpak

Er zijn ‘soorten’ eenzaamheid: sociale, emotionele en maatschappelijke. Ze kunnen samen voorkomen en de een kan een gevolg zijn van de ander. Voor het aanpakken van eenzaamheid is het dan ook niet zinvol een onderscheid te maken.

Veranderen

Van eenzaamheid naar niet-eenzaamheid betekent dat iemand  verandering wil bewerkstelligen. Eenzaamheid  echt aanpakken is dan ook altijd een persoonlijk veranderproces. Alle andere opties zijn symptoombestrijding. Dat doe je alleen als  verandering onmogelijk is.

Helpen veranderen

Ondersteuning bij eenzaamheid is:  helpen veranderen. Want wie doet wat ie altijd deed, krijgt wat ie altijd kreeg… Alle hulp die niet gericht is op het zelf leren effectief om te gaan met eenzaamheid, werkt averechts.

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, coaching, eenzaamheid, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s