Gruwelijke gevolgen van eenzaamheid 2

breinWie zich langer dan een paar maanden eenzaam voelt verandert langzaam maar gestaag. Dit weten we uit onderzoek:

  • Je wordt dommer
  • Je wordt sociaal gemankeerd
  • Je hebt geen lol meer in gezelschap
  • Je gezondheid wordt zwakker

Gelukkig is dat allemaal omkeerbaar, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Juist die gevolgen van eenzaamheid maken dat je er zelf geen zin meer in hebt om iets te ondernemen. Of geen vertrouwen dat het iets gaat opleveren. Zonder hulp van buiten is het heel moeilijk er iets tegen te ondernemen.

Het ergste is wel als je ‘er mee leert leven’. Na verloop van tijd weet je heus nog wel dat je je eenzaam voelt, maar je doet stoer en de ergste stress voel je niet meer, daar ben je nu aan gewend. Dat is ongeveer het meest erge dat je kan overkomen bij eenzaamheid. Dat je je erbij neerlegt.

Dan leg je je neer bij een slechtere gezondheid, bij eerder overlijden dan anderen van jouw leeftijd, dan leg je je neer bij blijvende misère. Er zijn miljoenen mensen die daarvoor kiezen. Je bent dan dus niet meer alleen. Kon je dat nou maar voelen.

Wil je er echt wat aan doen? Voor jezelf of voor een ander? Zoek hulp. Net als bij andere verslavingen vraagt het meer dan alleen maar even een uitje. Maar met hulp kun je er echt uitkomen. Zorg ervoor dat je hulp krijgt.

Ben je professional en wil je je specialiseren in deze bijzondere materie? Faktor 5 verzorgt opleidingen rond de aanpak van eenzaamheid.

 

Advertenties

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in eenzaamheid, WMO en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s