Gruwelijke gevolgen van eenzaamheid

Man ligt dood in woningHoewel het de meest opvallende en verontrustende meldingen zijn, komt het relatief weinig voor: mensen die onopgemerkt dood in hun woning liggen.

Veel (VEEL) vaker gaan mensen dood aan eenzaamheid, zonder dat er een haan naar kraait. Zonder dat ze zelf beseffen dat eenzaamheid hen naar de dood heeft geleid. En toch is dat de realiteit voor honderdduizenden Nederlanders.

Dezer dagen verscheen een groot onderzoek waaruit onomstreden blijkt dat eenzaamheid, evenals een geïsoleerd leven, maar ook een leven als alleenstaande, leidt tot een vroege dood. Wetenschappers hebben die cijfers al lang beschikbaar.

Diverse onderzoeken ebben wereldwijd al langer aangetoond hoe slecht eenzaamheid is voor de gezondheid. Ook wisten we al langer dat alleen leven heel slecht voor een mens is. Hoe slecht, dat hebben we nu in keiharde cijfers. Je eenzaam voelen is al ellendig, een geïsoleerd leven, zonder netwerk om op terug te vallen is niet leuk.

Maar wie had gedacht dat simpelweg alleenstaand zijn je een nog grotere kans geeft op een vroege dood dan mensen die zich ‘alleen maar’ eenzaam voelen? Het wordt tijd om niet alleen te beseffen dat we sociale wezens zijn in de meest essentiële betekenis van het woord. We moeten er naar leven. Met anderen samen leven is waar we voor gemaakt zijn. Het is ons geboorterecht.

Alleen in je eigen huis wonen betekent (voor elke leeftijdscategorie!) grote kans op sterven aan de gevolgen van eenzaamheid. Wie jong is kan zelf het leven nog veranderen. Ouderen zijn afhankelijk van degenen die zich om hen bekommeren. Tijd voor nieuw beleid ten aanzien van alleenstaande ouderen.

Bron: Loneliness and Social Isolation as Risk Factors for Mortality A Meta-Analytic Review J Holt-Lunstad, TB Smith, M Baker, T Harris… – … on Psychological Science, 2015

 

Over Jeannette Rijks

Als eenzaamheidsexpert leer ik hulpverleners zoals coaches, therapeuten, trainers en counselors - professionals dus - anderen succesvol helpen bij de aanpak van eenzaamheid. Mijn motto: het kan wel!
Dit bericht werd geplaatst in beleid, eenzaamheid, ouderen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s